0

М инистърът на отбраната на Холандия Анк Байлефелд заяви, че страната й е в състояние на кибервойна с Русия, съобщи rtlnieuws.nl.

Министърът на отбраната на Холандия Анк Байлефелд заяви, че страната й е в състояние на кибервойна с Русия, съобщи rtlnieuws.nl.

На въпрос дали текущите отношения с Русия могат да се оценят като кибервойна Байлефелд отвърна утвърдително: „Да, случаят е такъв“.

Тя също така заяви, че руската кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е била „наистина опасна“.

„Хората, през цялото време се опитват да се месят по различен начин в нашия живот и да влияят на демокрацията“, смята Байлефелд. Министърът също така заяви, че Холандия трябва да се избави от наивността в киберпространството и да вземе необходимите мерки. Тя също така припомни, че ръководеното от нея министерство на отбраната е взело решение да увеличи бюджета си за провеждането на кибероперации.

На 4 октомври Холандия съобщи имената на четирима руски граждани, които са били задържани и изгонени от страната за опит за извършване на кибератака през април тази година. След това заявление се надигна единен фронт, който обвини Москва в същото – кибератаки, опит за намеса в избори и бизнеса, както и в опити да се подкопае демокрацията. Към Холандия се присъединиха Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Франция, Германия, Белгия и НАТО.