Печелим над 9 млрд. лева от Балкански поток в следващите 20 години (ОБНОВЕНА)

Печелим над 9 млрд. лева от Балкански поток в следващите 20 години (ОБНОВЕНА)

Министърът на енергетиката в оставка: 1 млн. страници ще даде "Булгарстрансгаз" на парламентарната комисия

През следващите 20 години на база проведените пазарни тестове и сключените договори след обвързващата фаза за Балкански поток очакваме приходи от малко над 9 млрд.лв. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на изслушване във временната Комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

"Съгласно финансовите анализи и отчети, тази инвестиция ще бъде изплатена след 10 години и половина, а полезният живот на тази инфраструктура е над 35 години, така че ще може да бъде използвана и след това, като носи допълнителни приходи. След изтичане на въпросните договори ще могат да бъдат реализирани още над 8 млрд. лв.", заяви тя.

По думите й


общата стойност на проекта Балкански поток е 2,636 млрд. лева,


линейната част (тръбите) струват 2,154 млрд. лв., а с двете компресорни станции", подчерта Петкова, като допълни, че според проучване на Националния център за парламентарни изследвания 79.2% от анкетираните одобряват проекта.

В отговор председателят на комисията Манолова коментира, че "поведението на управляващите създава усещане за корупция".

Спорът им възникна, след като миналия петък Мая Манолова и още четирима депутати от Комисията по ревизия - Явор Божанков (БСП), Георги Георгиев (Има такъв народ), Калоян Янков (Демократична България) и Андрей Вълчев (Изправи се! Мутри вън!), "нахлуха" в "Булгарстрансгаз". Основната им цел бе да получат лично документите, които не са им предоставени от дружеството в срок заради технически проблем.

Действията им предизвикаха сериозно недоволство у представителите на ГЕРБ, а министър Петкова дори определи посещението като "преднамерено". По казуса министърът в оставка поясни, че "Булгарстрансгаз" и Министерството на енергетиката ще предоставят необходимата информация относно дейността на държавния газов оператор, но обемът и е твърде голям - над 1 млн. страници.

По думите й


в "Булгарстрансгаз" вече са формирани няколко екипа, които да работят по въпроса,


а данните ще бъдат предоставени на Комисията, когато са прилежно систематизирани за улеснение на проверяващите.

Изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов пък подчерта, че никога не е канил председателя на временната комисия на посещение в дружеството, а въпросната среща е поискана от секретариата на комисията.

Във връзка с опасенията на Петкова, че трябва да се предостави класифицирана информация, Маноил Манев от ГЕРБ предложи преди ресорните министри да бъдат изслушвани и на комисията да бъде предоставяна, да се вземат решения по какъв начин да бъдат приеману, охранявани и съхранявани наличните данни, защото съдържат лична информация, а също и търговски тайни.

"Протестирам да се изисква информация по подобен начин. Не е редно да вадим душите на хората с такива кратки срокове.", категоричен бе Йордан Цонев от ДПС.

Колегата им от Демократична България Калоян Янков пък


предложи информацията да се пази по стандартния ред,


одобрен от Народното събрание.

Явор Божанков от БСП пък смята, че "никой не може да спаси заседанията." Освен това представителите на ГЕРБ умишлено саботират заседанието на комисията, тъй като са наясно, че "тя има малко време". Според депутатът от левицата пропускът в работата на Ревизионната комисия се изразява в това, че не е гласувано кой да задава въпроси, а също и по колко минути да има за това.

"С реализацията на проекта Турски поток България загуби най-съществената част от своя транзит. От 17 млрд. кубични метра газ годишно, които България транспортираше през своята територия, 14 млрд. бяха за Турция.", обобщи министърът на енергетиката в оставка, като допълни, че България притежава 80% от компресорните станции в региона.

По време на заседанието избухна и скандал заради публикация във Фейсбук на Мая Манолова, която гласи "Комисията по ревизия изслушва министъра на енергетиката и регионалното развитие за черните им каси - държавни фирми". Теменужка Петкова в един момент започна да си събира книжата с намерение да си тръгне, но реши да остане и отговори на останалите въпроси на народни представители и журналисти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.