0

С тремим се към организация учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите. Ще се настоява и за носене на маски извън класните стаи. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова тв.

Стремим се към организация учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите. Ще се настоява и за носене на маски извън класните стаи. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова тв.

По думите му носенето на маски в коридорите е предпоставка да не се затваря цялото училище в случай на заразен с коронавирус. На този етап идеята е при болен ученик да се карантинира само съответният клас.

„В началото на всеки час ще има 10-минутна беседа с децата за препоръките“, обясни още Вълчев.

„Още юни месец имахме разговор с колегите министри от страните членки, всички ще стартират присъствено учението. Ще бъдем готови, когато има установени случаи на болни деца или учители, веднага да премине в електронна среда. Относително сепаритизиране на паралелките – вътре в паралелките не можем да осигурим дистанция, но може да приложим разделяне на класовете“, коментира просветният министър.

Вълчев заяви, че е възможен компромис при деца със заболявания. Само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи и ще има компенсация с дистанционно обучение. Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие.

„Коментира се и темата за семейства, в които се живее с възрастни баба и дядо“, каза образователният министър. 

„Организационните мерки ще бъдат препоръчителни. Ние ще дадем отворен списък с препоръки“, посочи още той. Според Вълчев учителите са се справили добре с дистанционното обучение. Той смята, че е имало взаимопомощ между колегите. Има усилия да се обезпечават учителите. Предвижда се подпомагането на 30 лв. и 16% увеличение на възнагражденията. 

Относно университетите министърът заяви, че при тях има повече възможност за гъвкавост.

Очаква се вузовете да правят т.нар. „превключване“ на дистанционно обучение, но учебната година се очаква да започне присъствено.