Министър Теменужка Петкова: Безсрочна дерогация за ТЕЦ „Марица изток 2“
6

Министър Теменужка Петкова: Безсрочна дерогация за ТЕЦ „Марица изток 2“

Министерството на околната среда и водите е взело решение да даде безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2“, т.е. тя освобождава централата от изпълнението на завишените изисквания в областта на екологията на ЕК.

Това не означава , че няма да се купуват въглеродни емисии, такива ще се купуват съобразно европейските регламенти, но това е ясна гаранция, че централата и Маришкия басейн имат бъдеще ще продължат да работят. В момента се обработват документите на другите централи за дерогация от комплекса, това е много обнадеждаващо, съобщи  в Раднево, на протестен митинг организиран от КНБС министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни позицията на правителството, че без топлоцентралите на Марица изток родната енергетика не може да функционира нормално и това ще бъде защитавано на предстоящата среща в полския град Катовице, където българската делегация ще бъде водена от президента Румен Радев.

Вече са закупени ¼ от въглеродните емисии за ТЕЦ „Марица изток-2“, до 21 декември със средства на Българския енергиен холдинг ще бъдат закупени и останалите необходими за нормалната работа на централата през следващата година.

Министър Петкова напомни, че България , заедно с Полша оспори решението на ЕК за големите горивни инсталации от април 2017 година и в момента двете държави са страни по дело за завишените екологични норми. В Катовице българската делегация ще заяви, че не подкрепя по-амбициозни цели за завишените еконорми.

“Вярвайте ни, защото знаем за какво става въпрос и знаем как да се преборим в тази ситуация!“, призова тя протестиращите мирно миньори и енергетици от двете държавни дружества.

Енергийният министър призна, че се очаква цената на въглеродните емисии да поскъпнат доста над 29 евро и допълни, че се търсят възможности за предоставянето на средства от стратегическия държавен резерв като се докаже че ТЕЦ-2 изпълнява дейност от общ икономически интерес за страната .

Анализът в тази посока се разработва от МЕ, БЕХ и ЕСО и предстои да бъде депозиран пред Европейската комисия.

Петкова не даде отговор на въпроса за стойността на закупените до момента емисии за нуждите на  ТЕЦ „Марица изток-2“ и припомни, че това става през борсите в съответствие с правилата.

Те трябва да бъдат закупени до края на следващата година, но от БЕХ правели всичко възможно това да стане до края на 2018-а заради по-благоприятните им цени.Този процес върви вече трета година, предоставените средства биват възстановявани от приходите на централата.

Цената на въглеродните емисии се калкулира в цената на произвежданата електроенергия и това е всъщност най-голямото перо в себестойността й. Полша вече е взела решение да сезират ЕК и Комитета по климата, за да се намесят те в процеса заради резките флуктоации на цените на емисиите. В момента  от МЕ и МОСВ подготвят официално писмо до ЕК в подкрепа на искането на поляците.

Министър Теменужка Петкова обясни закъсненията в подготвянето на национална енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 година с необходимостта да бъдат приети всички мерки от пакета „Чиста енергия“. До края на декември в ЕК ще бъде представен интегрирания план Климат енергетика, където се заявява мястото и ролята на топлоцентралите в родната енергетика.

Протестният митинг на КНСБ в Раднево започна със символичното погребение на двете държавни дружества „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток-2“, чийто финансови показатели са на критичния минимум заради необходимостта от закупуването на все по-скъпите въглеродни емисии в съответствие с европейското екологично законодателство.Участниците настояха да бъде представена позицията на правителството за предстоящата среща в Катовице и поискаха гаранции за запазването на въгледобива и енергетиката на местни горива, които осигуряват през зимните месеци 60 на сто от тока за населението и промишлеността.Аналогичен протест ще се проведе на 29 ноември в София , той е организиран от КТ „Подкрепа“. Очаква се в петък лидерите на двата синдиката да се срещнат с президента Румен Радев, за да чуят неговата позиция по темата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.