Танева: Да подкрепим в кризата малките производители на храни (ОБНОВЕНА)

Танева: Да подкрепим в кризата малките производители на храни (ОБНОВЕНА)

Всяка седмица МЗХГ ще качва информация за цените на продуктите

Да подкрепим малките производители на храни. Това призова в ефира на БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й, тези производители ще бъдат сред най-засегнатите от кризата, свързана с пандемията от корона вируса.

„Малките фермери ще бъдат най-засегнати от кризата по простата причина, че нямат пряк път до хранителните оператори и аз има един апел към малките оператори на храни да се подкрепят малките производители на производители. Сигурно съм, че

 

това ще бъде важно за тях в такъв момент”,

 

поясни министърът.

„В тази ситуация разбрахме, че производството на храна е част от нашия национален суверенитет. Въпреки натиска не останаха празни рафтове, така както бяхме свидетели на много магазини в Европа. Моето послание е да продължаваме да спазваме мерките стриктно и нека като българи да избираме българския производител”, допълни министърът.

На въпрос за евентуалното поскъпване на храните и нередовни доставки за малките търговски обекти тя увери, че цялата налична информация за конюктурата на  пазара от официални източници ще се качва ежеседмично на сайта на земеделското министерство. „Към днешна дата, извън сигналите в първите няколко дни, когато имаше необоснован страх и презапасяване, имаме тенденция на покачване на цените от 2 до 3 процента. Някъде има и намаление. Към днешна дата ситуацията вече е успокоена, така че всичко като зареждане, се нормализира. Зърно имаме, пшеница имаме за повече от една година като запас. Тя си върви с обичайните темпове на търговия, тъй като България е нетен износител. В зимния сезон можем да осигурим нашето потребление”, каза още тя. Според нея

 

за всеки сигнал за спекула ще се вземат мерки

 

по текстове от законите, които и в момента съществуват. Всички сигнали за покачване на цените ще бъдат проверени. „В първите дни на всички извънредни положения, които се вземаха в цяла Европа, наистина имаше забавяния на превозите на стоки”, поясни тя.

Във връзка с безопасността на храните в условията на пандемия министър Танева поясни, че всичко по агро-хранителната верига, като производство и движение си запазва досегашните стандарти за хигиена. „Плюс за всеки от персонала на операторите на храни има противоепидемични мерки, които са длъжни да вземат и това, разбира се, подлежи на контрол. Освен това, за успокоение на всички искам да кажа, че

 

чрез храната не може да става заразяване

 

(с корона вирус – б. р.). Всички потребители трябва да бъдат напълно спокойни”, увери земеделският министър.

Танева поясни още, че  миналата седмица са били разплатени общо 180 млн. лв. субсидии за фермерите у нас. "От следващата седмица започваме разплащанията по отделни направления по мярка 10 и преди Великден, което е след 20 дни, ще направим и последното по-голямо плащане като бюджет. Така наречените зелени плащания, които касаят повечето от земеделските стопани", добави тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.