Министър Светлан Стоев прие посланика на Швеция

Министър Светлан Стоев прие посланика на Швеция

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Швеция в България със седалище в Стокхолм Катарина Рангнит, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Потенциалът за развитие на отношенията между двете страни е много голям, отбеляза министър Стоев, който от 2012 г. до 2016 г. бе посланик на България в Швеция.

България и Швеция имат традиционни отношения, основани на приятелство и взаимно доверие. Стокообменът между двете страни през 2020 г. възлиза на 431.6 млн. евро. Сред възможностите за развитие на двустранните връзки е и туризмът, като министър Стоев изрази надежда да види повече шведски туристи по нашето Черноморие.

В хода на разговора посланикът на Швеция отправи поздравления за българското председателство на Инициативата „Три морета“, приключило миналата седмица със Среща на върха в София и бизнес-форум.

„Това бе успешно председателство с много ясни перспективи за сътрудничество и свързване на Северна с Южна Европа“, заяви министър Стоев, като открои и включването на Гърция в Срещата на върха в София като гост. По неговите думи България счита, че това трябва да бъде бъдещият формат за развитие на инфраструктурата в Южна Европа, така че да обхваща не само три, но и четири морета.

Министър Стоев увери посланик Рангнит, че българските приоритети са свързани с прехода към зелена енергия и растеж, което шведският дипломат определи и като акцент в своята работа в двустранните ни отношения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.