Министър Сачева и депутатът Даниела Димитрова дариха два кислородни апарата на болницата в Добрич

Министър Сачева и депутатът Даниела Димитрова дариха два кислородни апарата на болницата в Добрич

Министър Деница Сачева и народният представител Даниела Димитрова дариха на COVID отделението в МБАЛ Добрич два кислородни апарата, на стойност 3 800 лева. Дарението прие директорът на болницата д-р Георги Желязков. Това са апарати, които генерират кислород, използвайки кислорода от наличната околната среда, концентрират го и го подават като постоянен приток към пациенти, които имат нужда от такъв, обясни д-р Желязков.

По повод протестите на хотелиери и ресторантьори за двоен аршин спрямо бранша, министър Сачева отговори следното: „Знаете, че да вземем решение за удължаването беше трудно. Изключително сериозни компромиси трябваше да бъдат направени. Вярвам че за нито един от нас няма колебание, че опазването на здравето и живота на всички граждани е на първо място. Изключително важно беше мнението на лекарите, на НОЩ, взеха се под внимание различни гледни точки и решението да затворим беше трудно, защото то ще ни струва 250 млн. лева допълнително както по отношение на мерките за затворени бизнеси, така и по отношение  на програмата, която тръгва днес от името на Министерството на икономиката, по линия на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ – 156 милиона за връщане на 20 процента от оборота на затворените бизнеси. Не бих казала, че има неравнопоставеност. Напротив, ние се опитахме да бъдем максимално гъвкави. Ресторантите, които са в хотелите, не могат да получават тази помощ, докато затворените могат да получават тази подкрепа. Ресторантите в хотелите са ограничени по отношение на тържествата. Те трябва да работят с вечерен час до 22 ч. Програмата, която ще се отвори, е най-бързата програма в историята на еврофондовете. Срокът за кандидатстване е 4 седмици, максимално 10 дни след това НАП ще връща процент от оборота. Що се отнася до затворените бизнеси, към момента ние сме изплатили почти 100 хил. лева, като кандидатствалите при нас са  4 600 работодатели за 23 хил. лица.“

Окончателният вариант на мярката за компенсации на бизнеса „Запази ме“ ще бъде приет следващата седмица на последното заседание на Министерския съвет за тази година. Промяната предвижда работници в затворените бизнеси вместо 24 лв. на ден да получават от 1 януари по 75% от осигурителния си доход.„Още плащания ще бъдат извършвани в рамките на работните дни.Тази мярка, знаете, че се трансформира - от 24 лв. ще бъде 75%  от осигурителния доход, което е увеличаване на парите. Най-вероятно това ще се случи на последния министерски съвет следващата седмица“, каза тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.