ЛЮБОПИТНО: Министър прекръстил село на убит антифашист и композитор
3

ЛЮБОПИТНО: Министър прекръстил село на убит антифашист и композитор

За интересен феномен: населено място да бъде прекръстено едновременно на двама души: на загинал при засада партизанин – антифашист и композитор разказват историците – изследователи на миналото на някогашната село Борисово, община Павел баня, днес Манолово.

Имената-патрони на селото: партизанинът Михаил Захариев – Манол /1898-1943/ и композиторът и капелмайстор Емануил Манолов /1858-1902/ обединява в своя заповед за преименоване някогашният министър на народното просвещение  Минчо Нейчев.

 Промяната в наименованието е станала факт с публикация в Държавен вестник от 13 ноември 1947 година.  Министърът аргументира решението си с думите, че по този начин хем ще се съхрани паметта на зверски убития и захвърлен в блатата край село Виден командир на дружина в партизанския отряд „Христо Ботев“, хем ще има спомен и за „първия народен композитор“, родения в Габрово автор на първата българска опера „Сиромахкиня“, чийто гроб се намира в Казанлък.

Днес малцина от жителите на Манолово /Борисово ,а преди това Ашакли  знаят за двойното значение на името. На пръсти се броят онези, които пък  са чували за министър Нейчев . Това обаче не е пречка да пазят и дори в момента да ремонтират паметника на разстреляния при засада заради 50 000 лв парична награда партизанин. Неговото име носи и местното читалище, в чийто библиотека съхраняват копие от партитурата на „Сиромахкиня“.В селото нямат спомен да са били правени опити за промяна на името и връщане на старото Борисово дори в най-смутните времена след 10 ноември 1989-а, когато на масово прекръщаване бяха подложени улици ,площади  и някои селища, а множество паметници и паметни знаци бяха унищожени заради идеологически несъгласия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.