Министър Петков: Над 90% от децата от специализираните институции вече са в центрове за настаняване от семеен тип

Министър Петков: Над 90% от децата от специализираните институции вече са в центрове за настаняване от семеен тип

“Това, което виждаме тук е доказателството за смисъла на един процес, който България започна през 2010 г. – деинституционализация на грижата за деца. Тези деца, които живеят вече осем години, са променили начина си на живот благодарение на това, че е създаден модел на грижа, който е много близък до семейния”, каза при посещението си в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той заедно с председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в областния град.

По думите на министър Петков над 90% от децата са изведени от специализираните институции и са в центрове за настаняване от семеен тип. Плановете на министерството са да се развият и социалните услуги за пълнолетни лица.

„В момента Държавната агенция за закрила на детето, заедно с експерти подготвяме новата национална стратегия за детето 2019- 2030 г. Тук виждаме един модел, който показва, какви трябва да бъдат нашите цели по отношение на социалните услуги в България”, коментира и председателят на Държавната агенция за закрила на детето, Елеонора Лилова.

От своя страна министър Петков обяви още, че стриктно се изпълняват поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания. „Ние, като правителство, работим по план за действие по приемане на законодателство за хора с увреждания, стриктно изпълняваме поетите ангажименти, сроковете и датите, които сме разписали”, каза още в Кюстендил министър Петков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.