Министър Нено Димов инспектира на Калиакра първия за Европа проект за възстановяване на понто-сарматските степи

Министър Нено Димов инспектира на Калиакра първия за Европа проект за възстановяване на понто-сарматските степи

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пристигна в Каварна на работно посещение, във връзка с реализацията на проект: „Експериментално възстановителни процеси на приоритетен хабитат 62 С0* понто-сарматски степи“. Проектът е пръв не само за България, но и за Европа. Неговата стойност е 200 000 лева и е финансиран от МОСВ, и по-специално от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Дейностите по проекта стартираха на 15 май и ще продължат общо 36 месеца.

„Знаете, че България мина през наказателна процедура и беше осъдена, че е нарушила естествените обитания на понто-сарматските степи и една от мерките, които са договорени с Европейската комисия, е тяхното възстановяване по естествен и антропогенен начин. Очаквам с реализацията на този проект да приключат всички ангажименти, които са поети от българското правителство пред Брюксел“, заяви министър Димов.

Обект на възстановяване е терен от 400 декара общинска земя в района на Калиакра, обясни кметът на Каварна Нина Ставрева. Целта на проекта е да се постигне подобряване на природозащитното състояние на приоритетното природно местообитание 62C0* „Понто-сарматски степи“, което е разпространено само в две страни-членки на ЕС - България и Румъния.

За реализирането на проекта Община Каварна си партнира с Шуменския Университет „Епископ Константин Преславски“, каза кметът Нина Ставрева. Според нея, вече са обозначени моделни участъци, които са почистени. Една част от тях са определени за самовъзстановяване, в други участъци ще има засаждане на степна растителност. Монтирани са и работят метеостанции, които наблюдават ежедневните процеси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.