Министър Младен Маринов: Да на протестите, но и на възможността хората да се придвижват

Министър Младен Маринов: Да на протестите, но и на възможността хората да се придвижват

 

„Не отричам правото на протести, всеки има право да протестира, но пък и всеки гражданин има правото да се придвижи по пътищата.. Трябва да се намери балансът, така че да няма засегнати”.коментира в Сливен министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Не отричам правото на протести, всеки има право да протестира, но пък и всеки гражданин има правото да се придвижи по пътищата.. Трябва да се намери балансът, така че да няма засегнати”.коментира в Сливен министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му там където протестите са заявени в общината и е спазен редът, полицейските служители ще организират движението и ще наблюдават да няма провокации  за  спречкване  между участници. „Законът и конституцията позволяват да се протестира мирно, по съответния ред, така че всеки трябва да бъде чут. Законът обаче трябва да се спазва, защото има и граждани, които трябва да се придвижат, трябва да се осигури движението на линейки и друг специализиран транспорт, затова пак призовавам всички – протестите да стават по съответния ред, мирно, да не се влиза в провокации с полицията, да се спазват полицейските разпореждания. А ние сме там, за да гарантираме на всеки това право“, допълни той.

„Там където протестите не са заявени се стремим да организираме движението така, че  да не се създава затруднение на останалите граждани, които се движат по пътищата!“,уточни министърът след среща с кметовете от област Сливен, на която бяха обсъдени актуални въпроса за взаимодействие между местната власт и полицията при обезпечаване на обществения ред и сигурността.Това е поредна среща, припомни министърът и допълни, че

по-добрата  организация и повечето  взаимодействие са резервът, който трябва да бъде използван.

„В лицето на кметовете виждаме партньори, с които да работим за подобряване на средата на сигурност. Разговаряме за това с какво всеки може да допринесе, за изграждането на системи за видеонаблюдение, за необходимостта от по-добра комуникация с охранителни фирми, както и за механизма за връщането на децата в училище.  Идеята е да се обединят усилията, така че всеки да допринесе за по-добър обществен ред!“, настоя министър Маринов.

 „Законът и конституцията позволяват да се протестира мирно, по съответния ред, така че всеки трябва да бъде чут. Законът обаче трябва да се спазва, защото има и граждани, които трябва да се придвижат, трябва да се осигури движението на линейки и друг специализиран транспорт, затова пак призовавам всички – протестите да стават по съответния ред, мирно, да не се влиза в провокации с полицията, да се спазват полицейските разпореждания. А ние сме там, за да гарантираме на всеки това право“, допълни министър Маринов.

Заради зачестилите случаи на съпротива на полицейски разпореждания и нападения над полицаи, министър Маринов съобщи, че е изпратил разпоредителни писма, които засягат обучението на служителите, тактически действия в такива ситуации, в ход били  и обществени поръчки за осигуряване на материално – техническото обезпечаване и средства за лична защита на полицейските служители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.