Здравният министър: Заболеваемостта от коронавирус пада трайно с над 47%

Здравният министър: Заболеваемостта от коронавирус пада трайно с над 47%

Предвиждат по-високи заплати за медиците

Запазва се тенденцията за трайно намаляване на заболеваемостта от COVID-19 в страната,  за изминалата седмица тя е спаднала с 47,5% спрямо предходната, съобщи в Бургас здравният министър Костадин Ангелов. Той се запозна на място с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.

Министърът посочи, че най-тежък е проблемът с персонала в болниците и той не е само за Бургас, а за цялата страна. Основният недостиг е на медицински сестри. Проф. Ангелов каза, че ще се работи за решаването на този проблем. В момента основната заплата на сестрите в УМБАЛ-Бургас е 800 лева, а с допълнителните материални стимули в зависимост от отделението в което работят, те получават средно над 1000 лева. Очаква се още този месец да дойдат допълнителни средства за болницата, които ще са насочени единствено към стимулиране на персонала. 
Министър Ангелов заяви още, че през следващата седмица ще има яснота за мерките за ългари, издави от Турция. "В понеделник ще имаме заседание с ръководството,  ще се консултираме с  доц. Кунчев,  дали е безопасно за българските граждани да се завръщат от Турция, без да са задължени да пазят карантина или да правят писиар тестове. Съответно  турските власти обмислят да вдигнат тази забрана за българи, които влизат на тяхна територия", каза министър Ангелов. 
Той определи като фалшива новината е, че на Пристанище Бургас се разтоварват КПП- та и предстои затваряне на областните градове.  "За мен това е една грозна лъжа", категоричен беше министър Ангелов. 
След срещата с областния и общинския кризисен щаб в Бургас, здравният министър заяви, че е впечатлен от създадената организация.
"Създадена е изключително добра кородинация между всички структури на територията на областта. По отношение на разпространението на болестта на територията на област Бургас – общо 396 са заболелите, 82 са били хоспитализирани, двама са починали. В момента 94 са активни с положителни прби, като от тях 10 в лечебни заведения в община Бургас. 7 са в УМБАЛ Бургас, един ще бъде изписан, 4 са в Белодробната болница. От срещата ми с управители на лечебни заведения мога да кажа, че има създадена нужната организация. Най-тежък остава проблемът с персонала - хората, които да се грижат за състоянието на пациентите с коронавирус. Началникът на РЗИ д-р Георги Паздеров има ясен план как да регира при повишен натиск на здравната система в област Бургас", каза министър Ангелов.
 "Искам да Ви кажа, че с това, което виждам от първите дни, бих казал, че подобна организация има на много малко места в България. Искам да изкажа личната си благодарност на д-р Георги Паздерово от РЗИ. Това са нашите войници на фронта в битката с това заболяване. Вие знаете, че те обслужват освен лечебните заведения още пристанището и летището. Това са хора, които жертват много лични сили и средства", допълни министър Ангелов.
Той посочи още, че е създадена  организация във всички области на страната. "Нямаме недостиг на болнични легла, нямаме недостиг на апаратура. Ние сме подготвени за по-лошия сценарий, може да се случи и по-добър. Имаме проблем с хората навсякъде в страната. Този проблем не е от днес, не е от вчера, това е тенденция от много години. Именно в тази насока ние ще насочим усилията си, за да решим проблема с напускането на младите лекари и нежеланието на медицинските сестри да работят в българските болници. Най-голямата ми амбиция е да върнем доверието на българските граждани в здравната система", заяви министър Ангелов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.