Министър Комитова спасява водния проект на Добрич

Министър Комитова спасява водния проект на Добрич

В опит да бъде спасена инвестиция от над 113 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването, отвеждането  и пречистването на отпадните води в област Добрич, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова проведе среща с изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев, кмета на община Балчик Николай Ангелов и областния управител на Добрич  Васил Карапанчев.

В срещата се включиха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков,  изпълнителният директор на Български ВиК холдинг Илия Илиев, председателят на Надзорния съвет на холдинга Николай Цонев, управителят на ВиК – Добрич Тодор Гикински, съветниците на регионалния министър Николай Ганев и Атанас Паскалев и др.

Бяха обсъдени възможностите пречиствателната станция за отпадни води на „Албена“ АД да бъде предоставена за управление на ВиК Асоциацията в област Добрич, като по този начин собствеността стане публична. Съоръжението обслужва хотелите в комплекса, както и съседните населени места Кранево и Оброчище. Към момента станцията е частна собственост на курортното дружество и това крие риск област Добрич да загуби безвъзмездните европейски средства за подобряване на водоснабдяването. Проектът предвижда инвестиции за реконструкция на ВиК мрежи, помпени станции, резервоари, водни кули, модерни системи за дезинфекция и довеждащи водопроводи в Добрич, Каварна, Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадни води в Албена, Каварна и Балчик и изграждане на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще гарантира чистотата на морската вода в района.  Министър Комитова посочи, че ВиК-Добрич вече е подало проекта за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., но собствеността на станцията в Албена е пречка пред отпускането на средствата от ЕС. „Проблемите с водоснабдяването на област Добрич са сериозни. В момента имаме възможност да инвестираме сериозни безвъзмездни средства , подкрепяйки цялата област. Имаме шанс да модернизираме и северните ни Черноморски курорти“, посочи министър Виолета Комитова.

На срещата бе договорено да бъде създадена комисия от експерти, която в най-кратки срокове ще направи проверка на място и изготви балансирано решение за бъдещето на пречиствателната станция, което е изгодно за всички засегнати страни. Целта е в кратки срокове проектът на ВиК – Добрич да получи „зелена светлина“ за реализация.

 

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.