Караниколов: Основната политика ще бъде през данъчните складове (ОБНОВЕНА)

Караниколов: Основната политика ще бъде през данъчните складове (ОБНОВЕНА)

НС прие на първо четене промените в Закона за резерва и военновременните запаси.

Основната политика на Държавната петролна компания ще бъде през данъчните складове. Това каза в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов, който бе в Народното събрание във връзка с гледането на първо четен в зала на промените в Закона за резерва и военновременните запаси.

Във връзка с веригата от държавни бензиностанции той каза, че идеята е не само те да формират цената на гориво. „Целта ни е да изградим инфраструктура. Целта ни е

през тези бензиностанции да формираме една реална цена.

А не като стане дисбаланс между цените и да задаваме въпроси защо цената на горивата в България не пада, а ние трябва да питаме всички ида чакаме 20 дни за да получим отговор. Искам да е ясно. Основната политика тук са данъчните складове. През данъчните складове ще влезнат и повече участници. Имайки повече участници, ще имаме и по-добри цени, по-качествена услуга и по-качествено гориво.

Само с един „против“, още четирима - „въздържал се“ от 148 гласували депутатите приеха на първо четене в зала промените в Закона за резерва и военновременните запаси.

Държавната петролна компания към министъра на икономиката ще управлява и експлоатира досегашната складова база на резерва. Чрез нея ще има по-добро създаване , управление и експлоатиране , поддържане на военновремените запаси. Държавното предприятие ще има право да създаде собствено търговско дружество, което ще се намесва на пазара на горива на едро - чрез запазени обеми в държавните данъчни складове и на дребно чрез 100 държавни бензиностанции и други създадени от търговци съхраняващи горивото си в държавните данъчни складове е записано в промените на закона.

По време на дебатите

от БСП отново поискаха разчети за това какъв ще е ефектът

от създаването. “Направеното предложение е добро, ако се отрази на благосъстоянието на нашите сънародници - това може да стане с увеличаване на доходите или с намаляване на цените на стоките от първа необходимост”, каза Красимир Янков. Шефът на икономическата комисия Петър Кънев изтъкна, че подобни компании има в Норвегия, Италия, Австрия, Гърция, Унгария с различно участие на държавата в тях. “Да се коментира, че държавата няма място в тоя бизнес не е правилно. Мисля, че големият успех на този закон са данъчните складове”, каза още Кънев, като добави, че е песимист доколко бензиностанциите ще може да се наложат на пазара бензиностанциите, но ще подкрепят идеята. “Ще подкрепим закона на първо четене като

подкрепа на повече участие на българската държава”,

допълни Таско Ерменков от левицата.

На критиките Караниколов отвърна, че няма как да даде разчети. “Няма как към момента да имаме анализ за бензиностанциите - нямам закон, нямам и правната норма да възложа това нещо,” каза икономическият министър.

По време на заседанието от ГЕРБ се защитиха, че бензиностанциите и складовете ще дадат възможност да навлязат повече търговци на пазара. “Има нужда от такъв законопроект и намеса на този пазар най-вече от държавата”, каза Димитър Бойчев от ГЕРБ.

Павел Шопов от Атака посочи, че това ще е едно от най-важните действия в сегашния мандат. “Това, което правим днес, има изключително важно идеологическо значение - удряме един много голям пирон в ковчега на либералното разбиране за икономика”, допълни депутатът.

От „Воля“ заявиха, че ще подкрепят законопроекта, но обвиниха вносителите, че проектът реално е на Веселин Марешки от 2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.