Министър Желязков: В Пловдив стартираме жп проекти за  240 млн. лв.
3

Министър Желязков: В Пловдив стартираме жп проекти за 240 млн. лв.

В Пловдив стартираме жп проекти на стойност 240 млн. лв. за модернизация на железопътната мрежа и прилежащата инфраструктура. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той и кметът Здравко Димитров присъстваха на подписването на договор за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия.

Договорът беше подписан от генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и д-р инж. Владимир Вутов, представител на обединението изпълнител  „Геострой Лантания“.

Обектите, заедно с пробива под Централна гара,  са част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”. При изпълнението на предвидените дейности по модернизация на системите за сигнализация и телекомуникации ще се осъществи подмяна на маршрутно релейната централизация (МРЦ) в Скутаре и Тракия с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ) с LED сигнали, броячи на оси и нови стрелкови обръщателни апарати, нови основно и резервно захранване. Управлението на разделен пост „Тракия“ ще се извършва от МКЦ „Скутаре“.

Ще бъдат изградени три нови пътни надлези за пешеходно преминаване на две нива, отговарящи на изискванията за лица с намалена подвижност, шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии, предпазни огради по цялото протежение на жп линията, нови водоотводни съоръжения, дренажи и отводнителни системи.

„Проектите са от изключителна важност за Пловдив, защото са част от подобряване на свързаността между районите в града. Успоредно с пробива под гарата, който ще свърже директно район „Южен“ с „Централен“, ще се осъществява и изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, който ще осъществи дългоочакваната връзка между „Южен“ и „Западен“, заяви по време на церемонията кметът Здравко Димитров.

Стойността на договора е 132 520 700 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – до 35 месеца. Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).   Обект „Moдepнизaция нa жeлeзeн път, ĸoнтaĸтнa мpeжa и cиcтeми зa cигнaлизaция и тeлeĸoмyниĸaции в гаpa Πлoвдив и изгpaждaнe нa ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтeн пpoбив пoд ЖΠ гapa Πлoвдив“ е на стойност 89 028 246 лева без ДДС и се изпълнява от обединение с водещ партньор „Трейс Груп Холд“ АД.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.