Министър Янаки Стоилов разговаря с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс

Министър Янаки Стоилов разговаря с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов проведе видеоконферентен разговор с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс в четвъртък вечерта, съобщиха от Министерство на  правосъдието.

Двамата са обсъдили редица актуални въпроси в правната сфера. Рейндерс е изразил задоволство от доброто сътрудничество на Европейската комисия с настоящото българско правителство. Той приветствал включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва, както и настоял за по-голяма свързаност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс откроил нуждата от ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост.

Еврокомисарят реагирал положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложил тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия. Дидие Рейндерс приветствал позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Министър Стоилов отбелязал, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Министърът е повдигнал въпроса за необходимостта от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Проф. Стоилов информирал еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Двамата са обсъдили и резултатите от преминалото посещение на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Министър Стоилов потвърдил, че след визитата й в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисар Рейндерс подкрепил идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.