Правосъдният министър на дипломирането на юристи: Дано продължите делото на строителите на нова България
2

Правосъдният министър на дипломирането на юристи: Дано продължите делото на строителите на нова България

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на тържественото връчване на дипломите на студентите от випуск 2020 на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Международни отношения“, съобщиха от Министерство на правосъдието.

“Обикновено тази специалност се изучава в рамките на катедрите и факултетите по политически науки. Това, че в Софийския университет, преди доста години, международните отношения  започнаха да се изучават в Юридическия факултет, има своите предимства. В международните отношения, познанието на правото винаги помага”, каза министър Стоилов. Той се обърна към студентите и им пожела да продължат да развиват и специализират своите знания в конкретна област.

“Дано вие сте продължители на делото на някои от строителите на нова България, които са работили в областта на международните отношения и дипломация - като Марко Балабанов и Симеон Радев, хора като Иван Башев през 60-те - интелигентен и енергичен ръководител на българската дипломация, изтъкнати юристи-международници като Владимир Кутиков и Александър Янков, а също така обаятелни дипломати”, каза министър Стоилов. 

Той се спря на мисъл, приписвана на Шарл Дьо Гол: “Може да управлява само широката култура”. 

“Дали днес тази мисъл е валидна, можем да се запитаме в много случаи, защото като че ли управлението зависи от други качества. 

В подобно критично и преходно време е време да се върне по-задълбоченото мислене, способността на хората не само да знаят, но и да разбират това, което става в околния свят”, заяви той. 

Министър Стоилов постави въпроса как ще се развива съвременният свят и дали Европа не се разделя с историческата си роля. 

“Вие като хора, които ще работят в областта на международните отношения, трябва да се стремите да търсите отговорите на тези въпроси. Трябва да се стремите да се освобождавате от характерния за българската политика сателитен синдром и не само да бъдете равностойни, но в някои отношения да превъзхождате вашите колеги от други страни. Една по-малка държава, поставена на кръстопът трябва да разполага с хора, които имат силен дух, задълбочени познания и самостоятелност, така че да отстояват националните интереси”, каза още министърът. 

Той присъства и на тържественото връчване на дипломите на студентите от випуск 2020 на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ и полагане на клетвата на посветилите се на правото.

Церемонията беше проведена в парка на Военната академия 

като на нея Стоилов подчерта пред дипломираните: „Очертава се да живеем в свят на редуващи се и комбинирани кризи. Академичната среда е това, което събира. Във висшия съдебен съвет, ние с г-н Боян Магдалинчев (бел.р. представляващият ВСС) седим един срещу друг, а тук седим един до друг. Юридическата професия е това, което отваря кръгозора, това което изисква, постоянно да бъде допълвано и развивано“ 

„Да си юрист означава да различаваш и истината от неистината“, С тези думи пък деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев поздрави завършилите от випуск 2020.

„Да си юрист, е до голяма степен и въпрос на призвание. Никога не се примирявайте с глупостта и пошлостта. Стремежът към мир и чувството на справедливост са водещи за нас. Пазете магията на правото и не забравяйте голямата отговорност, която имате“, посъветва още Вълчев, младите юристи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.