Екоминистърът провери язовири след валежите

Екоминистърът провери язовири след валежите

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши проверка на част от язовирите в страната заради днешните интензивни валежи. В обект на инспекция се превърнаха язовирите „Искър“ и „Панчарево“, а също и речното корито на река Искър, съобщиха от еко ведомството.

Проверката е установила, че язовир „Искър“ има достатъчно свободен обем за поемане на очаквания приток. Осигурена е проводимост, а храстовидна и дървесна растителност е налична само на някои места. 

Инспекцията на язовир „Копринка“ пък показа, че към момента има свободен обем от около 39 млн. кубика. 

Съвместно с месечния график е създадена и организация за контролирано провеждане на водите чрез ВЕЦ към  Стара Загора и Сливен. Насочени са обеми и към язовир „Жребчево“, чийто общ обем към днешна дата доближава 300 млн. кубика. Към момента свободни са около 120 млн. кубика - обем, който е също достатъчен за поемане на очаквания приток.

Язовир „Камчия“ вече е запълнен над 98% и след достигане до максимален обем, постъпващият приток ще се използва за напълване на язовир „Г. Трайков“, което ще даде възможност за осигуряване на необходимите водни количества и за промишлено водоснабдяване в района на Девня.

Инспекция на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) установи, че проводимостта след язовир „Камчия“ е осигурена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.