Министърът на правосъдието Данаил Кирилов взе участие в редовното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург.

Там той представи позицията на България по темите от дневния ред, съобщиха от правосъдното министерство. Данаил Кирилов благодари на Румънското председателство за възможността да се обсъди темата „Цифровизация на съдебното сътрудничество“ в областта на гражданското право. Според него все още има редица отворени въпроси по отношение на вида на системата, която следва да се използва за електронна комуникация между компетентните органи в държавите членки при връчването на документи и събирането на доказателства. Министърът подчерта, че България е в процес на разработване на единна национална информационна система за съдилищата и управление на делата по електронен път и в тази връзка яснотата за техническото решение е важна с оглед осъществяването на съвместимост.

По темата за пътя напред в областта на взаимното признаване по наказателноправни въпроси министърът на правосъдието изрази увереност, че трябва да се намерят общи решения, които да улеснят в максимална степен работата на съдебните органи. Той беше категоричен относно нуждата от повишаването на информираността на практикуващите юристи за различията в правните системи в държавите членки и въздействието на тези национални различия върху прилагането на инструментите на взаимното признаване. Същевременно посочи, че от особено значение за доверието между държавите членки ще бъдат и резултатите от поредния 9-и кръг, взаимни оценки на прилагането на актовете в наказателноправната област. Според министър Кирилов разпространяването и повишаването на достъпността до аналитичните материали от Евроюст и заключенията от заседанията на Европейската съдебна мрежа по наказателни дела ще са от голяма полза за практиците, съобщават още от правосъдното министерство.

В рамките на Съвета беше проведен дебат за бъдещето на материалното наказателно право на ЕС и бяха приети заключения относно взаимодействието между Евроюст и мрежите, създадени от Съвета в областта на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси. Съветът одобри препоръки за решения на Съвета за разрешаване на ЕК за започване на преговори с оглед сключване на споразумение със САЩ относно трансграничния достъп до електронни доказателства и по Втория допълнителен протокол към Конвенцията от Будапеща, както и заключения относно запазването на данни за целите на борбата с престъпността.

Министър Кирилов проведе и среща с Комисаря по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеност между половете Вера Юрова. Двамата споделиха отличното сътрудничество и активната роля на България по актуалните досиета и въпроси в област „Правосъдие“. Министър Кирилов потвърди пред Комисар Юрова твърдата ангажираност на правителството за изпълнение в кратък срок на оставащите мерки и препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка и запозна комисаря с текущите законодателни предложения, свързани с отговорността на тримата висши ръководители в съдебната система. Комисар Юрова, от своя страна, заяви готовност за оказване на експертна подкрепа при необходимост от страна на Комисията в процеса на изпълнение на препоръките по Механизма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Безспорно има страх от разширяването на ЕС

„Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания. Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са „за” тези две държави да получат своята перспектива”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет, след като не се постигна консенсус между страните от ЕС за старт на преговорите за присъединяване на двете държави.

КПКОНПИ иска 1,1 млн.лева от бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) поиска над един милион и сто хиляди от бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и семейството му. Основание за това са двете дела срещу Киров за присвояване на общо около 10 милиона лева, докато ръководеше службата, съобщава dariknews.bg.

Борисов: Важно е ЕС да даде перспектива на Балканите за влизане в съюза

"Ние имаме много ясно становище, важни са Балканите, както и Северна Македония и Албания - да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС. Това заяви премиера Бойко Борисов в Брюклес преди заседанието на Европейския съвет.