Министър Борисов: Сред лидерите сме по макроикономическа стабилност

Министър Борисов: Сред лидерите сме по макроикономическа стабилност

Всички статистически данни показват, че сме сред лидерите в макроикономическата стабилност. Държавният ни дълг е 4 пъти по-добре от средното в ЕС. България има буфери по отношение на структурата на бюджета. Тези факти маркира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в "Офанзива с Любо Огтнянов" по Канал 3.

Борисов отбеляза, че няма да има затваряне на бизнеса и локдаун. Той подчерта, че трябва точен баланс между здравната, социалната система и икономиката. Според него спадът ни през второто тримесечие у нас е бил много по-малък, спрямо Франция, Италия, Обединеното кралство, затова и растежът през третото при нас е по-малък, защото имаме да възстановяваме по-малко. Инвестициите обаче тръгват нагоре, каза министърът. 
 
"Има ръст в инвестиците във високите технологии. Има над 716 милиона лева сертифицирани проекти. Създават се над 3500 работни места" , каза икономическият министър. Той припомни, че ДДС намалява в отделни сектори като антикризисна мярка.

"През лятото имаше ръст в плащането на ДДС, въпреки по-ниските му стойности. Мярката 60/40 продължава да работи. По тази мярка са разплатени над 500 милиона лева. Бизнесът харесва тази мярка", каза още той.  Министърът изтъкна, че по нисколихвените кредити са усвоени вече над 200 милиона лева.

"Ще продължи да работи и вече ще могат да се отпускат до 1 млн.лева за малки и средни предприятия и до 2 милиона за големи предприятия. Българската икономика показва добри позитиви. Рискът се състои в това COVID кризата да се разрази още повече и да се получат затруднения в международната търговия. Ваксината ще преодолее този риск", каза Борисов.
Той анонсира, че е готова цялата документация за създдаването на Държавната петролна компания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.