Икономическият министър: Глоби за неспазващите мерките в магазините (ВИДЕО)

Икономическият министър: Глоби за неспазващите мерките в магазините (ВИДЕО)

Санкции ще има и за потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки в супермаркетите и търговските обекти. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В процеса по надзор дали се спазват мерки ще се включат МВР, РЗИ, Пожарната, Комисията за защита на потребителите (КЗП), а за хранителните вериги ще има и представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Така инспекторите от КЗП ще подават сигнали към РЗИ, МВР и други компетентни органи, като общо 5 ведомства ще следят дисциплината на гражданите. "В момента се прави план-график, по който на главния секретар на МВР и на неговите подчинени да бъде предоставена информация за търговските вериги и техните места, така че да не допускаме по празниците нарушаване на противоепидемичните мерки", заяви Борисов.

След две проведени срещи между доц. Кунчев, министър Борисов и представители на хранителните вериги и на търговските вериги, бизнесът пое ангажимент за плътно спазване на противоепидемичните мерки. „За нас най-важно е здравето на хората, от които пък зависи и икономиката”, каза Борисов. Той посочи, че голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност, като се използват повече дезинфектанти, има проверки на входовете, като за целта са назначили повече персонал за охрана. Ако бизнесът има недостиг на работни кадри за персонал или охрана, то кадри ще му се предоставят през бюрата по труда, стана ясно още по време на брифинга днес.

От бизнеса поискали да има бърза писта за ваксиниране и на заетите в магазините, които също са на първа линия. "От самото начало хотелите, училищата и големите вериги създадоха перфектна организация", смята доц. Кунчев, като разкритикува други заведения, които с частни партита нарушават мерките. "Българинът е цар в това да намери нещо, с което да заобиколи закона", каза главният държавен здравен инспектор. Той апелира потребителите да не се струпват, тъй като имат достатъчно време да пазаруват. "Каквото и да направим или измислим, ако хората не искат сами да се пазят и нямат съзнанието да го правят, мерките няма да бъдат адекватни", завърши Кунчев.

„Ние разбираме това, че моловете се затварят, но има и различната гледна точка, че когато тези магазини са затворени, се увеличава напливът в тези, които са отворени”, коментира изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той бе категоричен, че мерките ще се спазват в магазините, но има опасения относно дисциплината на самите клиенти вътре, в магазина. „Не е възможно всеки клиент в магазина да бъде охраняван от отделен охранител - ако клиентите не желаят да спазват мерките, магазините нямат достатъчно инструменти да направят това”, каза шефът на Сдружението, който също апелира за спазване на мерките. Според него по време на коледните празници ще има огромно струпване на хора и опашки, и за да се справим, то трябва да се обединим за по-добра дисциплина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.