Министър Борисов: От понеделник започва разплащането на 115 млн. лева за бизнеса

Министър Борисов: От понеделник започва разплащането на 115 млн. лева за бизнеса

Ресторанти, фитнеси и детски градини сред кандидатите за 150 бона помощ

От понеделник започват разплащанията към микро, малки и средни предприятия (МСП) по мярката за подкрепа на бизнеса чрез Националната агенция по приходите (НАП). Кандидатите са над 8 150, а поисканата помощ – 115 млн. лв. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на бтв.

Предстои да бъдат подкрепени ресторантьори, фитнеси, училища, частни детски градини и училища. „Тоест всички, които са били принудени да спрат работа след заповед на министъра на здравето“, каза Борисов. Според него мярката е бърза и иновативна: „Едва ли бихте намерили по-бърза мярка, реализирана в Европа, от този тип“, заяви ресорният министър. Общо икономическото и социалното министерство заедно за подкрепили близо 300 000 работни места, а само ведомството на Деница Сачева – над 250 000 работни места с мерките „60 на 40“ и „80 на 20“.

Борисов коментира и рекордните постъпления в приходното ведомство. През 2020 г. в НАП има приходи в размер на 25 млрд. лв.. „От една страна, това беше работата на правителството и на Националния оперативен щаб, така че да интервенираме по отношение на противоепидемичните мерки и да има строгост на мерките“, каза Борисов. По думите му бизнесът е имал свобода. „В България сектор „Търговия“ не беше затворен с изключение на моловете“, коментира икономист №1 у нас.

От изказването му стана ясно, че по първоначални данни на финансовото министерство има ръст от 1,5 на сто на номиналните приходи в бюджета, а очаквания дефицит ще е в размер на 3 млрд. лв., а не на 5 млрд. лв. „Ако нямаше ковид криза, приходите щяха да бъдат с поне 3-5% по-високи през 2020 г., но все пак постигнахме по-добри резултати от очакваното“, каза Борисов.

Българска агенция за инвестиции, заедно с икономическото министерство, са сертифицирали проекти за над 1 млрд. лв., свързани с насърчаване на инвестициите. Това е рекорд за последните шест години. „С тях се създават над 4500 нови работи местна“, каза Борисов. Само чуждестранните инвестиции за годината са в размер на 850 млн. евро, сочат данните на централната банка. „Следващата година инвестициите отново ще са важно перо в българския БВП тогава ще възстановим 80-90% от загубеното, това сочат прогнозите на БНБ, министерство на финансите и на международни организации“, каза Борисов.

Над 27 000 са физическите лица, кандидатствали за безлихвени кредити за над 117 млн. лв. При фирмите сумата е 160 млн. лв. Всъщност мерките, които са през Българската банка за развитие, ще бъдат удължени най-малко до средата на 2021 г., а може и по-дълго, стана ясно от думите на икономическия министър.

По отношение на сигналите за фирми посредници между бизнеса и институциите, които взимат комисионни, Борисов каза, че има постъпили между 65-70 сигнала на горещите линии на ведомството му. „Част от тях са под формата на запитвания, има 4-5, които са изключително интересни“, каза Борисов, като допълни, че те се опитват да работят като телефонни измамници, които обещават помощ по телефона. Един от случаите е даден на прокуратурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.