Министър Белчев: Ще продължим ползотворното си сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие

Министър Белчев: Ще продължим ползотворното си сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие

Министърът на финансите Валери Белчев и неговият екип се срещнаха с Шарлот Руе, директор за Централна и Югоизточна Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Анка Йонеску, директор на ЕБВР за България и други представители на финансовата институция.

По време на срещата бяха представени плановете на ЕВБР, възможностите за техническа подкрепа и финансиране на проекти от националните планове за възстановяване и устойчивост.

„Определено ще продължим ползотворното си сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. Тази седмица Националният план за възстановяване и устойчивост на България ще бъде изпратен на Европейската комисия и трябва да продължим напред. Важно е да работим прозрачно и ефективно“, заяви по време на срещата министър Белчев.

Практика на ЕБВР е да преглежда дейността си във всяка от държавите, в които оперира, и да формулира бъдещи приоритетни насоки за икономическото развитие на съответната държава. Стратегията за България за 2020-2025 г. е с фокус върху конкурентоспособността, устойчивото развитие на инфраструктурата чрез регионална свързаност, „зелени“ общински решения и подобрена ефективност, и укрепване на устойчивостта на финансовото посредничество. Областите на подкрепа са основно свързани с либерализация на енергийния сектор и устойчивия енергиен пазар, управление на инвестиционния климат, информационни и комуникационни технологии и иновации, капиталов пазар и управление на европейските фондове.

Банката е един от значителните инвеститори в България, като до 31.08.2021 г. ЕБВР е предоставила инвестиции в размер над 4 млрд. евро за финансиране на 269 проекта в страната, като инвестициите в частния сектор представляват 54% от актуалния портфейл на банката в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.