0

Б ългария стана 174-ят член на Международната асоциация за развитие (МАР) - част от групата институции на Световната банка, съобщи Министерство на финансите на сайта си. Днес служебният финансов министър Валери Белчев подписва Учредителния договор, с което страната ни се присъединява към МАР.

България стана 174-ят член на Международната асоциация за развитие (МАР) - част от групата институции на Световната банка, съобщи Министерство на финансите на сайта си. Днес служебният финансов министър Валери Белчев подписва Учредителния договор, с което страната ни се присъединява към МАР.

На церемонията присъстваха постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе и заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

„За мен е чест да положа подписа си под Учредителния договор на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър пример за силното ни сътрудничество с Банката. Радвам се, че България вече е пълноправен член на всички организации от Групата на Световната банка", заяви Белчев по време на церемонията.

Подписването на Учредителния договор е последната стъпка за финализиране на процедурата по членство на страната ни в МАР. 

МАР е създадена през 1960 г. и допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи. Записванията и приносът в МАР се отчитат като официална помощ за развитие.

Групата на Световната банка включва пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Международната асоциация за развитие, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.