Министър Аврамова: С ремонта на Златишкия проход ще се намери адекватно решение за отводняване

Министър Аврамова: С ремонта на Златишкия проход ще се намери адекватно решение за отводняване

С ремонта на Златишкия проход ще се намери технически адекватно решение за отводняване на пътя. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол днес.

В отговор на въпрос на депутат от БСП тя коментира състоянието на път ІІ-37 Джурово - Етрополе – Златица, познат още като Златишки проход. „В предходен отговор заявих, че ще направим всичко възможно процедурата за изработване на проект за основен ремонт на второкласния път с обща дължина 17 км да бъде включена в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за 2020 г.“, каза Аврамова.

От изказването й стана ясно, че през юни 2020 г. е обявена обществена поръчка за изработване технически проект за основен ремонт и рехабилитация на пътя, като прогнозната стойност за изготвяне на проекта е 266 800 лв. без ДДС.

Рехабилитацията е разделена на два участъка – от изхода на гр. Етрополе от километър 20+964 до километър 35+580, при отбивката за местен път, водещ до нефункциониращия тунел Кашана. Вторият участък е от с. Църквище до началото на гр. Златица от километър 42+810 до километър 44+820. „Процедурата е на етап разглеждане на ценовите оферти на допуснатите участници съобразно разпоредбите на Закона за обществените поръчки“, заяви Аврамова. След сключване на договора, изпълнителят ще има 120 дни да изработи технически проект, без към тях да се включва времето за преглед на разработката и провеждането на заседания на експерти. Стойността за ремонт на обекта пък ще бъде ясна след утвърждаване проектната документация, стана ясно още по време на контрола.

Ресорният министър припомни, че Златишкият проход е затворен за движение от 80-е години на миналия век, а в останалите му участъци състоянието на път ІІ-37 е задоволително и се поддържа с бюджетни средства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.