МОСВ поиска екологична полиция (ОБЗОР)
2

43 общински депа за боклуци са за закриване

МОСВ поиска екологична полиция (ОБЗОР)

От другата седмица забраняват вноса на опасни отпадъци

Създаването на екологична полиция, която да следи сметищата, замърсяването на реките и изсичането на горите, поиска от парламентарната трибуна служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Той беше изслушан в Народното събрание по повод справянето с незаконните сметища, както и по отношение на незаконен внос на отпадъци в страната.

Тази структура може


да функционира по подобие на Общинска полиция


и е необходима, защото често другите органи нямат капацитета да поемат тази дейност.

Личев съобщи още, че са направени 113 проверки за незаконни сметища в страната, издадени са 17 акта и са наложени санкции на седем кметове в размер на до 5000 лева. Тези глоби обаче не са достатъчни, за да стимулират кметовете на малки общини да почистят незаконни сметища, или да изградят сметища, дори и да имат разрешение за това. Екоминистърът беше категоричен, че парите, събирани за смет, се използват единствено за сметосъбиране и сметоизвозване и малките общини


нямат достатъчно средства за изграждане на депа.


Екоминистърът припомни, че в момента се изработва Национална стратегия за кръгова икономика от междуведомствена група от експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на земеделието и други институции. Министърът се обяви за създаването на Закон за кръговата икономика и специално ведомство, което да се занимава с проблемите на този сектор.

Въвеждането на кръговата икономика е от ключово значение за получаването на средства от европейските фондове, посочи още Асен Личев.

По въпроса за чистота на въздуха, министърът учочни, че ТЕЦ "Бобов дол" има предписание от РИОСВ - София да приведе работата си в действие в съзвучие с европейската директива за емисиите серен диоксид. Промените в европейското


законодателство са в сила от 2018 г.


и големите горивни инсталации трябва да намалят с 0,6% емисиите серен диоксид до 17 август 2021 година.

Екоинспекторите са мерили чистотата на въздуха в региона в последните дни и са отчели завишаване на емисиите. Издаденото предписание е атакувано в съда в Кюстендил, но решението е в полза на РИОСВ, коментира още служебният министър. Личев беше категоричен, че всички горивни инсталации могат да направят нужните ремонти, които налагат спирането на мощностите, дори и на фона на опасенията за ръста на цената на електроенергията или за срив на енергийната система.

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212 , каза още служебният министър на околната среда и водите. Според министър Личев от бизнеса са скочили срещу идеята, като са казали, че тези отпадъци са им крайно необходими. "Попитах ги, като имаме един милион тона общински отпадъци в наличност в България, девет милиона тона на площадката в Плевен, защо не ги горите, а те отвърнаха, че не са годни за горене", допълни Личев.

Още при встъпването си в длъжност министър Личев каза, че иска да издаде заповед за спиране въобще на вноса на отпадъци в страната, но се оказало, че това е


невъзможно заради европейското и националното законодателство.


Министърът каза още, че към момента 43 общински депа не са закрити и предстои наказателна процедура от ЕК. По думите му, в годишно генерираме около 3 млн. т битови отпадъци, като около 1 млн. т от тях са отпадъци от характера на смесени отпадъци, като общините имат проблем къде да ги съхраняват. "Наказателната процедура за горене на отпадъци ще е по-солена от тази за въздуха", каза служебният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.