Министър Ананиев: Плоският данък трябва да остане

Министър Ананиев: Плоският данък трябва да остане

Влизаме в Еврозоната края на 2023 г.

Не смятам, че трябва да се продължава с тези диференцирани ставки по ДДС, плоският данък трябва да остане. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев пред БНТ.

По думите му загубата от намаленото ДДС от 20% на 9% за тази година е 102 млн. лв.  За 2021 г.  сумата ще нарасне на 234 млн. лв. Ананиев отвърна и на критиките относно парите на държавата за догодина. "Бюджет 2021 г. по нищо не се различава от философията на останалите бюджети, които е правило правителството до този момент", смята финансовият министър, като допълва, че в бюджета са включени всички политики на правителството, заложени в управленската му програма. "Това, което различава Бюджет 2021 от останалите бюджети, са мерките, които трябваше да предприемем срещу пандемията от коронавируса", казва Ананиев.

Той коментира и антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса и хората. Според него предприетите мерки са адекватни и макар да има забавяне по тях, то трябва да се търси баланс между бърза и коректна обработка на данните. По думите му, ако мерките ги нямаше, то България щеше да бъде на нивото на западноевропейските държави, където БВП намалява силно, а дефицитът по бюджета е над 10%. "При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, а по дълг сме на едно от първите три места, даже мисля, че вече сме изпреварили Люксембург и сме на второ място", допълни Ананиев.

Предвижда се през 2020 г. дефицитът на консолидирана основа да е в размер на 4,4 на сто. По думите на Ананиев обаче може годината да завърши с по-малък дефицит. Актуализация на парите за 2021 г. може да има при влошаване на пандемичната обстановка или ако се вкарат парите от инструмента SURE, който бе предвиден в бюджета за тази година.

"Подкрепям управителя на Българска народна банка (БНБ), който спомена, че от 1 януари 2024 г. можем да сме членове на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, който няма нищо общо с пандемията, ние ще влезем в Еврозоната най-късно на 1 януари, имам надеждата, че това може да стане и втората половина на 2023 г.", завърши Ананиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.