Министър Ананиев откри реновирана онкоклиника за 1,4 млн. лева

Министър Ананиев откри реновирана онкоклиника за 1,4 млн. лева

Ремонтират отделението по нуклеарна медицина в Раковата болница

Напълно обновената и реновирана Клиника по медицинска онкология в Специализираната ракова болница откри здравният министър Кирил Ананиев. На събитието присъства и председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

„Преди години двата тази част на сградата, на два етажа, беше производствена база на Националния център по трансфузионна хематология, но днес, с помощта на средства от Министерството на здравеопазването в размер на 1,4 млн. лева, болницата има обновена клиника, отговаряща на всички европейски изисквания“, каза министър Ананиев.

„Предстои обновяването и на Клиниката по нуклеарна медицина, в която ще има и високотехнологична техника, с която разполага само нашата болница“ съобщи директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов.

След завършването й се предвижда в нея да бъде инсталиран най-модерният ПЕТ КТ скенер в Югоизточна Европа. Апаратурата трябва да започне да обслужва пациенти през първата половина на 2020 година.

Очаква се така клиниката да се превърне в една от най-модерните в страната, отговаряща на всички условия за европейско лечение и безопасност на пациентите, заявиха от лечебното заведение.

Министър Ананиев посочи, че просрочените дългове на болницата към август 2017 г. са били 8 млн. лв., а към момента задълженията й възлизат на 1,8 млн. лева. По думите на директора д-р Константинов болницата ще завърши тази година без просрочени задължения.

През лечебното заведение всяка година преминават 13 хиляди болни, като само през реновираната клиника - по 700 на месец, каза проф. Галина Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология.

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания СБАЛО е най-голямото и престижно специализирано заведение за лечение на онкологични заболявания в страната, което осигурява болнично медицинско обслужване на повече от 13 000 души годишно, обясниха от там.

На нейна територия се намира най-големият лъчетерапевтичен комплекс в България, изграден в периода 2010-2016 г. с помощта на европейско финансиране.

Болницата предлага комплексно лечение на пациентите си съобразно най-добрите световни практики. В лечебното заведение се извършва хирургична дейност, медикаментозно лечение и лъчелечение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.