Министър Ахладова: Въвеждането на електронното съдебно изпълнение е важно

Министър Ахладова: Въвеждането на електронното съдебно изпълнение е важно

Проведе се международна конференция, посветена на 15-годишнината от създаването на ЧСИ у нас

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова поздрави днес участниците в международната онлайн конференция, посветена на 15-годишнината от въвеждането на частното съдебно изпълнение в България.

„За периода от 1 септември 2005 г. когато влезе в сила Законът за частното съдебно изпълнение, до днес бе извървян път с редица предизвикателства, свързани с нормативната реформа на съдебното изпълнение и нейното прилагане. Благодарение на професионализма и отговорността си, Камарата на частните съдебни изпълнители се доказа като институция - партньор на държавата с принос за усъвършенстване на принудителното изпълнение“, каза пред участниците правосъдния министър.

Тя бе категорична, че принудителното изпълнение засяга интересите на широк кръг граждани, бизнеса и институциите и затова въвеждането на електронното изпълнение е изключително важно за ефективното и прозрачно упражняване на професия на ЧСИ.

„Това е и част от приоритетите на правителството

в ангажимента му по въвеждане на електронно управление, изграждане на доверие между потребителя и публичните институции или лица, осъществяващи публични функции, както и повишаване на гаранциите за справедлив процес в изпълнителните производства“, допълни министър Ахладова. По думите й със Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт от ноември тази година бяха създадени нормативните основи на единната информационна система на съдебното изпълнение, чрез която информацията по движението на изпълнителните дела ще бъде централизирана в една база данни. Системата ще е достъпна за всеки потребител на територията на страната или извън нея. „А достъпът до информация е от решаващо значение за електронното съдебно изпълнение. Защото без сигурна, надеждна, изчерпателна и взаимосвързана информация електронното съдебно изпълнение е невъзможно, обобщи правосъдният министър.

Председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев в изказването си обобщи, че от създаването си досега ЧСИ са събрали над 12 милиарда лева, като 1,2 млрд. от тях са влезли в държавния бюджет. По думите му, за 15 години гилдията е показала, че може да налага висок професионален контрол и със всичките си действия е заслужила представителите й да се наричат обществени съдебни изпълнители.

В конференцията специално участие взе и

Марк Шмиц, президент на Международния съюз на съдебните изпълнители.

„Българската камара на ЧСИ празнува своята 15 годишнина. Да кажем, че Вашата Камара е много скъпа за нас е много меко казано, тъй като ние имаме множество съвместни инициативи. Ние бяхме свидетели на бурното развитие на тази професия в България. Много се гордеем да бъдем до вас. Когато Георги Дичев бе избран за първи председател на Камарата, ние го подкрепихме още от началото. До Вас сме винаги, за да ви помогнем. За 15 години България нито веднъж не се поколеба да ни подкрепя и сме благодарни на своите колеги. Знаем, че винаги можем да разчитаме на България. Знаете, че изживяваме една глобална криза, от която светът ще излезе друг. Ще имаме много тежки икономически кризи, свръхзадлъжнялост, банкрути. Въпреки това прилагането на съдебното изпълнение трябва да е с човешко лице. Ние, като съдебни изпълнители, трябва да се грижим за това. Социално-икономическото развитие в края на кризата ще изисква различен подход на изпълнението и като цяло в професията. За да постигнем това, методи като

медиация и извънсъдебни споразумения ще са много подходящи.

Съдебният изпълнител никога няма да постъпи сляпо. Ние поддържаме доверието между държавата и съда. Съдебният изпълнител е една от емблемите на правната сигурност. Заедно трябва да осигурим достойнството на тази професия и ние можем да постигнем това само, ако говорим в един глас. Скъпи Георги, приятелю, ние много Ви ценим и днес, на празника имам честта да ти връча златния медал на Международния съюз на съдебните изпълнители. Да живее българската Камара на ЧСИ. Вие наистина сте много скъпи за нас в Международния съюз“, заяви Марк Шмиц.

Лекции по време на конференцията изнесоха и Матийо Шардон, първи вицепрезидент на Международния съюз на съдебните изпълнители, както и Марк Шмиц, който говори на тема: „Съдебното изпълнение по време на пандемия“.
 

 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.