Министър Ахладова поздрави съдебната охрана за професионалния й празник

Министър Ахладова поздрави съдебната охрана за професионалния й празник

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова поздрави днес служителите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) по повод професионалния им празник.

На 7 март специализираната дирекция навършва 18 години от създаването си. Министър Ахладова изрази уважението си към труда на служителите от ГДО и увереност, че те ще продължат да работят усърдно за затвърждаване на авторитета на държавната институция. Тя пожела на главния директор главен комисар Георги Жеков и на целия състав на дирекцията да бъдат силни и безкомпромисни при изпълнение на служебните си задължения и ангажименти.  

През юли 2002 г. с изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, за първи път в историята на правоохранителната дейност на страната, в Министерство на правосъдието се създава специализираното звено за охрана на органите на съдебната власт - Главна дирекция „Охрана”. Тя започва да функционира през март 2003 г. с обнародване на Постановление №48/26.02.2003 г. на Министерски съвет.

Главна дирекция „Охрана”:

· организира и осъществява охраната на съдебните сгради;

· осигурява реда в съдебните сгради и сигурността на органите на съдебната власт;

· довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е постановено от орган на съдебната власт;

· конвоира обвиняеми и подсъдими, за които се иска или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража;

· изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода.

Сред основните функции на дирекцията е още да организира, контролира и участва в изпълнението на приемане и предаване на лица в изпълнение на Европейска заповед за арест, екстрадиции и трансфери на задържани лица от и за България.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.