Министър Ахладова: България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури

Министър Ахладова: България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури

България изпълнява в момента мерки, целящи цялостна реформа и цифровизация на съдебните процедури. Чрез тях се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от ЕС по време на неформална видеоконференция вчера, с която се отбеляза първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство. 

„Очакваме приетите промени в Гражданскопроцесуалния ни кодекс, които уреждат правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма да доведе до повишаване на доверието в съда и подобряване на неговата работа. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес- и инвестиционния климат в страната.“, каза още българският правосъден министър и допълни, че този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото.

Министри на правосъдието подчертаха важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и благодариха за готовността й да подпомагат държави членки за изграждане и развиване на дигиталния им потенциал. 

Министрите на правосъдието се обединиха вчера около това идеята, че следва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора, с оглед постигане на по-адекватна защита и предоставяне на по-големи възможности за реализиране на правата на тези граждани.

Дискутираха още, че следва да се търсят правни решения за защита срещу фалшифицирането по медицински продукти по наказателноправен ред.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.