Министрите по европейски въпроси на ЕС обсъдиха възможностите за координирани усилия за справяне с пандемията

Министрите по европейски въпроси на ЕС обсъдиха възможностите за координирани усилия за справяне с пандемията

Министрите по европейски въпроси на ЕС обсъдиха мерките за овладавяне на пандемията от коронавирус на неформално заседание на Съвета „Общи въпроси“. Заместник министърът на външните работи Петко Дойков представи България на СОВ, който се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от МВнР.

В рамките на дискусията той обяви, че координираните действия в борбата с коронавируса в рамките на ЕС трябва да се основават на общо разбиране, научен подход, но също и на да бъдат достатъчно гъвкави спрямо различните държавите-членки, за да не се стига до необосновани или непропорционални ограничения на свободното движение.

„България оценява съвместните усилия в рамките на ЕС и призовава за постигане на бъдещи действия, чрез прилагане на общи стандарти. Само по този начин всяка държава-членка ще предприеме необходимите мерки, в зависимост от своите компетенции и капацитет“, заяви заместник - министър Дойков.

По думите му държавите членки са отговорни на национално и европейски ниво за решенията, които влияят на здравето, благосъстоянието и човешките права. В този смисъл страната ни приветства препоръката на Европейската комисия за използване на бързи антигенни тестове за диагностика на SARS-CoV-2, която дава достатъчно гъвкавост на държавите членки.

„Трябва да гарантираме, че ваксината за COVID-19 ще бъде безопасна и достъпна за всички, като същевременно успеем да запазим регулаторната рамка, на която се крепи доверието в системата. Прозначаността и отчитането на реалните нужди на държавите членки ще бъдат оценени“, допълни още Дойков.

По време на заседанието министрите обсъдиха и подготовката на Конференция за бъдещето на Европа, която веднъж беше отложена заради пандемията от COVID-19.

Държавният министър за Европа в Министерството на външните работи на Германия Михаел Рот изрази готовност в рамките на германското председателство да се работи за изготвяне на обща декларация, съдържаща приоритетите и целите, свързани с дебата за бъдещето на стария континент. Германското председателство изрази надежда на следващото заседание на СОВ да бъде дадена зелена светлина за стартиране на конференцията, на която ще бъдат обсъдени както последиците от пандемията, така и теми от стратегическия дневен ред на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.