Министрите на правосъдието на ЕС обсъдиха екстрадицията
2

Министрите на правосъдието на ЕС обсъдиха екстрадицията

Министрите на правосъдието на ЕС проведоха неформална видеоконферентна среща, на която обсъдиха редица експертни въпроси, съобщиха от Министерство на правосъдието.

По темата за екстрадицията на граждани на ЕС за трети държави, министърът на правосъдието Данаил Кирилов е заявил, че България би подкрепила изработването на препоръки от ЕК, въз основа на детайлен анализ на практиката в отделните държави членки.

„Анализът трябва да внесе яснота и систематичност, и да канализира механизмите за своевременно предаване на информацията между държавите членки, преди да се вземе решението за екстрадиция в третата държава“, заявил Кирилов.

Мнозинството от изказалите се държави посочили, че не виждат необходимост от нов акт на ЕС в тази област и подкрепили предложението Евроюст и Европейската съдебна мрежа да бъдат поканени да изготвят анализ и да направят предложения с оглед преценката за възможността за разработване на общи насоки на ЕС.

Сред другите обсъдени теми са били въздействието на COVID-19 в областта на правосъдието, институционализирането на Европейската прокуратура, а бъдещото Германско председателство на Съвета на ЕС е представило работната си програма.

Обсъден е бил и проектът на Регламент относно приложимото право към действието спрямо трети лица на прехвърлянето на вземания. Проектът на Регламент предвижда по-голяма правна сигурност и предвидимост в търговските отношения, като това от своя страна ще насърчи трансграничните инвестиции в ЕС. Министрите са подкрепили изключването на обратното действие на Регламента и изразили подкрепа спрямо принципа за неговото универсално прилагане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.