Министерството на туризма с 4 мерки в подкрепа на сектора

Министерството на туризма с 4 мерки в подкрепа на сектора

Министерството на туризма е подготвило общо четири мерки в подкрепа на туристическия бранш, които са свързани с усвояването на 70 милиона лева от актуализацията на бюджета за тази година в подкрепа на бизнеса. Това обяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, след като представители на бранша излязоха на протест под мотото - "С обещания не се живее".

По думите на Георгиева ресорният министър доц. Стела Балтова има готовност да разговаря с по един представител на протестиращите браншови организации и да им разясни предприетите мерки.

Зам.-министърът припомни още, че мярката за 30 млн. лева за ликвидност е внесена миналата седмица в Европейската комисия (ЕК) и до месец се очаква тя да бъде нотифицирана. Подготвени са два проекта на постановления на Министерския съвет, с които са разработени две мерки. Едната е за 6 млн. лева, които са от общата сума от бюджетната актуализация за бранша, и са предназначени само за туроператорите за възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания. Втората мярка е за други 30 млн. лева  за погасяване на загуби в резултат на пандемията. За оставащите 4 млн. лева, които са в подкрепа на екскурзоводите, от Министерството също имат готовност да внесат документ, но по думите на Георгиева има "малък елемент, свързан с участието в тази мярка на планинските водачи, който не е разписан в текста на закона". Тя допълни, че тази тема ще бъде обсъдена с представители на планинските водачи.

"Практически имаме готовност с разработени документи за четири мерки. Имаме амбиция документите да бъдат приети от Министерския съвет в рамките на следващите седмици, а нотификацията от ЕК да е в рамките на следващия месец и до Нова година да имаме всички нормативни документи, които ни дават възможност да разпределяме средствата", категорична бе Георгиева, като допълни, че разпределянето на наличните средства би могло да се осъществи и в началото на следващата година. Във връзка с опасенията на ОБТ, че парите за бранша са отпуснати до 31 декември и ако те не се оползотворят дотогава, ще се върнат обратно в бюджета, Георгиева каза, че има финансов механизъм парите да бъдат запазени.

В отговор на въпрос от страна на протестиращите за остатъка от 5,2 млн. лв. от предходна програма за връщане на пари на клиентите, Георгиева заяви, че те ще бъдат разпределени за туроператорите и за целта ще се направи отделна програма, за което има обща позиция с финансовото министерство. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.