Министерството на туризма проверява сигнал за тежка техника на плажа в Несебър

Министерството на туризма проверява сигнал за тежка техника на плажа в Несебър

Министерството на туризма започна проверка на плаж Несебър- юг. Причината са снимки, разпространени до медиите, които показват разораване на плажната ивица, предава БНР. 

На тях се вижда, че багер загребва пясък от морето. Според един от гражданите, алармирали за проблема, това е нарушение. От ресорното министерство уточняват, че проверката засега  ще бъде само по документи и ще е съвместна с Басейнова дирекция - Варна и  община Несебър. Към този момент концесионерът не е направил изявление по казуса. 

Припомняме, че сигналът бе получен още вчера и гласи:

"Мястото е южният плаж в Несебър,  багерът е поне 3 метра в морето, изграждат се диги, "за които е спорно дали са законни", но... този път се изгребва вода от заливаемата част на морето, което е абсолютно забранено. Нормално ли е един плаж, който претендира за син флаг, да изглежда по този начин, да е разровен, да влиза тежка техника",  пише Петя Иванова.

Според закона концесионерът трябва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, а също и съхранението на биологичното разнообразие. Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни диги или други съоръжения трябва да  е след предварително съгласуване с компетентните органи.  Целта на дигите е да се  предотврати отнемането на пясъчна ивица  от бурните вълни през зимата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.