Временното защитно покритие върху Източната могила край новозагорското село Караново е ремонтирано в края на 2017г. Управлението на надгробната могила, която е единична археологическа недвижима културна ценност с категория от национално значение, е в обхвата на Министерството на културата (МК). Околната инфраструктура, която е прилежаща към археологическия обект, обаче се стопанисва от община Нова Загора. Това става ясно от отговор от Министерството на културата, получен на 8 ноември, след запитване от екипа на „Монитор” по повод състоянието на околната инфраструктура и коя институция трябва да я поддържа.

Както „Монитор” в края на октомври вече писа, пътят до археологическия обект е тесен, осеян с купища боклуци от близката ромска махала. Подходът към самата могила е по стръмна пътечка с изкъртени парапети и незакрепени тротоарни плочки. Достъп до археологическия обект за хора с увреждания няма. Това съобщи за „Монитор” професор в реномирана университетска болница в Пловдив, която със свои близки на 20 октомври пропътували разстоянието до новозагорското село, за да посетят, разгледат и да им бъде разказана историята на невероятното и единствено в света археологическо откритие.

 „Министерство на културата упражнява права на управление само върху надгробната могила. Имотът, представляващ част от териториалния обхват на културната ценност, в който е разположена прилежащата към археологическия обект инфраструктура, се стопанисва от община Нова Загора. Съгласно Закона за културното наследство Министерство на културата упражнява право на собственост само върху културни ценности, но не и върху поземлени имоти, в които те са разположени или върху пътища, пътеки и друга инфраструктура, водеща към тях”, става ясно от отговора от МК до „Монитор”.

От министерството уточняват, че във връзка с лошото физическо състояние на временно защитно покритие на недвижимата културна ценност „Източна могила” в началото на октомври 2017 г. представители на МК са констатирали на място, че вследствие на атмосферните влияния част от металната конструкция е открита, а поликарбонатните плоскости са износени и пропукани. Имало е и теч през покривното покритие, който е застрашавал гробното съоръжение.

Затова в края на 2017 г. бил извършен ремонт на авариралите участъци от конструкцията, ограждаща и покриваща археологическия обект. Тогава била изпълнена и нова лека метална конструкция над проблемния участък на покрива, поставени били нови поликарбонатни плоскости, а на прехода между двете нива бил оформен улей за оттичане на водата. С новата конструкция бил оформен двустранен наклон на покрива за по-добро оттичане на атмосферните води.

Средствата за консервация и реставрация се разпределят от комисия, назначена със заповед на министъра на културата, в началото на всяка календарна година, уточниха от МК. Редакцията на „Монитор” е готова да публикува и позицията на община Нова Загора, въпреки че по казуса още в края на октомври бе потърсено в телефонен разговор  становището на общинския кмет г-н Николай Грозев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Болните от морбили постоянно се увеличават

Броят на болните от морбили нараства и ще продължава да расте. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. В момента те са 460, сред които 20 служители на болници.

5200 деца избягали от училище след първия звънец

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане.