Временното защитно покритие върху Източната могила край новозагорското село Караново е ремонтирано в края на 2017г. Управлението на надгробната могила, която е единична археологическа недвижима културна ценност с категория от национално значение, е в обхвата на Министерството на културата (МК). Околната инфраструктура, която е прилежаща към археологическия обект, обаче се стопанисва от община Нова Загора. Това става ясно от отговор от Министерството на културата, получен на 8 ноември, след запитване от екипа на „Монитор” по повод състоянието на околната инфраструктура и коя институция трябва да я поддържа.

Както „Монитор” в края на октомври вече писа, пътят до археологическия обект е тесен, осеян с купища боклуци от близката ромска махала. Подходът към самата могила е по стръмна пътечка с изкъртени парапети и незакрепени тротоарни плочки. Достъп до археологическия обект за хора с увреждания няма. Това съобщи за „Монитор” професор в реномирана университетска болница в Пловдив, която със свои близки на 20 октомври пропътували разстоянието до новозагорското село, за да посетят, разгледат и да им бъде разказана историята на невероятното и единствено в света археологическо откритие.

 „Министерство на културата упражнява права на управление само върху надгробната могила. Имотът, представляващ част от териториалния обхват на културната ценност, в който е разположена прилежащата към археологическия обект инфраструктура, се стопанисва от община Нова Загора. Съгласно Закона за културното наследство Министерство на културата упражнява право на собственост само върху културни ценности, но не и върху поземлени имоти, в които те са разположени или върху пътища, пътеки и друга инфраструктура, водеща към тях”, става ясно от отговора от МК до „Монитор”.

От министерството уточняват, че във връзка с лошото физическо състояние на временно защитно покритие на недвижимата културна ценност „Източна могила” в началото на октомври 2017 г. представители на МК са констатирали на място, че вследствие на атмосферните влияния част от металната конструкция е открита, а поликарбонатните плоскости са износени и пропукани. Имало е и теч през покривното покритие, който е застрашавал гробното съоръжение.

Затова в края на 2017 г. бил извършен ремонт на авариралите участъци от конструкцията, ограждаща и покриваща археологическия обект. Тогава била изпълнена и нова лека метална конструкция над проблемния участък на покрива, поставени били нови поликарбонатни плоскости, а на прехода между двете нива бил оформен улей за оттичане на водата. С новата конструкция бил оформен двустранен наклон на покрива за по-добро оттичане на атмосферните води.

Средствата за консервация и реставрация се разпределят от комисия, назначена със заповед на министъра на културата, в началото на всяка календарна година, уточниха от МК. Редакцията на „Монитор” е готова да публикува и позицията на община Нова Загора, въпреки че по казуса още в края на октомври бе потърсено в телефонен разговор  становището на общинския кмет г-н Николай Грозев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сушата ще унищожи на 90% реколтата от зърно в Кюстендилско

Продължителното засушаване ще доведе до компрометиране на 90% от реколтата на зърнените култури в Кюстендилско през следващата година, алармират земеделски производители.

Най-сериозен е проблемът при рапицата, която е изключително претенциозна като култура. „За рапицата можем да кажем, че щетите ще са на 100 %. След дъждовното лято никой не очакваше да дойде и суха есен.

Румънски фирми чистят снега от Дунав мост

Румънски фирми ще чистят тази зима снега от Дунав мост. Съгласно подписан протокол между България и Румъния ангажиментът за зимното поддържане на съоръжението се осъществява на ротационен принцип.