0

М инистерството на културата ще подкрепи финансово българското цирково изкуство за преодоляване на кризата вследствие на Covid-19.

Министерството на културата ще подкрепи финансово българското цирково изкуство за преодоляване на кризата вследствие на Covid-19.

Това стана ясно след тристранна среща между директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова, създателят на цирк „Балкански“ - академик Александър Балкански и неговият син Александър Балкански, както и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Засега няма информация какъв ще е размерът на подкрепата, първо трявба да се разработват програми и условия за финансиране на творците, работещи в сферата на цирковото изкуство.

Министерството на културата е намерило възможност за финансиране на предстоящия юбилеен сезон на цирк „Балкански“, който през 2020 г. чества 20 години от създаването си у нас, а от основаването на едноименната трупа - 40 години. По време на срещата в Министерството на културата академик Балкански е представил проект, с който ще бъде изработено мащабно и безопасно съоръжение, в което циркът ще посреща своята публика в условията на въведените ограничения заради пандемията, за да може достойно да отбележи рождения си ден. „Бих искал да изразя огромна благодарност към министър Банов за позицията и за намерената възможност за финансиране на предстоящия юбилеен сезон и за това, че ще бъдат намерени средства в бюджета и за програми, насочени към останалите циркови организации в страната в този критичен момент“, заяви по време на срещата академик Александър Балкански.