Министерството на културата дава пари на българския цирк

Министерството на културата дава пари на българския цирк

Балкански чества 20 години от създаваето си, изграждат мащабно съоръжение

Министерството на културата ще подкрепи финансово българското цирково изкуство за преодоляване на кризата вследствие на Covid-19.

Това стана ясно след тристранна среща между директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова, създателят на цирк „Балкански“ - академик Александър Балкански и неговият син Александър Балкански, както и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Засега няма информация какъв ще е размерът на подкрепата, първо трявба да се разработват програми и условия за финансиране на творците, работещи в сферата на цирковото изкуство.

Министерството на културата е намерило възможност за финансиране на предстоящия юбилеен сезон на цирк „Балкански“, който през 2020 г. чества 20 години от създаването си у нас, а от основаването на едноименната трупа - 40 години. По време на срещата в Министерството на културата академик Балкански е представил проект, с който ще бъде изработено мащабно и безопасно съоръжение, в което циркът ще посреща своята публика в условията на въведените ограничения заради пандемията, за да може достойно да отбележи рождения си ден. „Бих искал да изразя огромна благодарност към министър Банов за позицията и за намерената възможност за финансиране на предстоящия юбилеен сезон и за това, че ще бъдат намерени средства в бюджета и за програми, насочени към останалите циркови организации в страната в този критичен момент“, заяви по време на срещата академик Александър Балкански.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.