Министерството на енергетиката ще отговаря за подбора на проекти по Модернизационния фонд

Министерството на енергетиката ще отговаря за подбора на проекти по Модернизационния фонд

Министерството на енергетиката е определено за отговорна структура в Република България за подбор на проекти за дейности от Модернизационния фонд по чл. 57а от Закона за ограничаване изменението на климата. Това е регламентирано в решение на кабинета, взето на днешното му заседание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министерството на енергетиката ще отговаря и за организиране изпълнението на препоръките на Инвестиционния комитет на Модернизационния фонд в съответствие с политиките в областта на климата и енергетиката. Ведомството е определено и за контактна точка с Инвестиционния комитет на Модернизационния фонд, Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия.

България е държава членка бенефициер по Модернизационния фонд, създаден съгласно регламентите на Директива 2003/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Той е предназначен за подкрепа на инвестициите за модернизиране на енергийните системи и повишаване на енергийната ефективност за периода 2021-2030 г. Бюджетът на фонда включва приходи, равняващи се на 2 процента от общото количество квоти за емисии на парникови газове, продавани на търг, от които ще се ползват 10 държави-членки бенефициери, в т.ч. и България. Държавите-членки бенефициери отговарят за функционирането на Модернизационния фонд, а Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ - за управлението на приходите. Банката предоставя приходите от продажба на квоти на държавите-членки след решение на Комисията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.