Министерство утвърдило устав на иманярско сдружение

Министерство утвърдило устав на иманярско сдружение

Министерството на просвещението е утвърдило с нарочна заповед устав на дружество „Подземно богатство“, чийто единствена цел е да се търси заровено имане, като по този начин се унищожават артефакти, се казва в писмо, написано преди 119 години от  старозагореца Атанас Кожухаров, основател и пръв уредник на старозагорския музей до смъртта си.

Писмото със скандалното разкритие е от 10 юли 1912 година и е адресирано до тогавашния директор на Народния музей, в него Кожухаров разказва че при среща с местен иманяр /Тодор Павлов/ узнал за находка в местността Бабаоглу, на около 7 км от Стара Загора.Там имало останки от сателитно на града селище, основано вероятно в началото на османското владичество, намерени били и основи, най-вероятно от православен храм.

В писмото си до музейния шеф Кожухаров обяснява:“  Последният /Тодор Павлов/ ми заяви, че имали основано дружество на име „Подземно богатство”. Уставът на дружеството им бил утвърден от М[инистерс]твото на Просветата. Обеща да ми го донесе, за да го видя. Ако действително се окаже вярно, да се отмени заповедта за утвърждаването на устава им, защото не се съобразяват с постановленията на закона, а копаят произволно, без да имат разрешение, да им се отнеме устава, като им се възбрани да упражняват това занятие по силата на закона за старините.”.

Каква е била реакцията историята мълчи, но до сетния си миг през 1931 година създателят на старозагорския музей  не спира борбата си с иманярите, разказват документи от изложбата, която ще бъде показана на 28 май.От тях става ясно, че роденият преди 160 години Кожухаров е завършил история в Загреб, работил е първоначално като учител в Пловдив, след това е директор на педагогическите гимназия в Казанлък и Шумен, а през 1901 година. е назначен за директор на Девическата гимназия в Стара Загора. След това е окръжен училищен инспектор в Бургас, Сливен и Стара Загора. След 1908 г. се посвещава изцяло на изграждането на музейна сбирка в Стара Загора, чийто основи са положени от археологическото дружество  "Августа Траяна.През 20-те години на ХХ в. провежда археологически разкопки на крепостната стена на Августа Траяна, "Кръглата кула", Каймашката могила, Шопова могила, праисторическото селище в местността Манастира край с. Борилово, средновековния манастир в местността Боров дол, сондажите при Берекетската и Азмашката могила и др.По негово инициатива е създадена и старозагорската художествена галерия като успява да убеди сина си, художникът Никола Кожухаров и негови приятели да дарят свои произведения в музея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.