Министерство на финансите откри сериозни нарушения в учебната база на АДФИ в Албена

Министерство на финансите откри сериозни нарушения в учебната база на АДФИ в Албена

Извънредният одитен доклад за финансово-стопанската дейност на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), свързана с управлението на имот –  учебна база в курорта Албена разкри редица нарушения. Това съобщиха от Министерството на финансите. Проверката бе разпоредена от служебния министър на финансите  Асен Василев. 

Сред тях са необоснованото занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването и общата наемна цена, надвишаването с над 3  пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи  за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправното третиране на участниците в процедурата. 

Окончателният доклад разкрива, че общият размер на разходите за ремонт, оборудване и обзавеждане на учебната база в к.к. Албена, извършени от АДФИ по сключени договори и издадени фактури за периода 01.01.2020 г. – 28.05.2021 г.,

възлиза на 200 767,01 лв. без ДДС,

от които 98,14 % или 197 043,01 лв. са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България" (АЕФКБ). Те съставляват 96,95 % от очаквания приход от наем за целия 10–годишен период на действие на договора с АЕФКБ.

Одитният екип е изразил резерви по отношение на икономическата целесъобразност на сключения договор за отдаване на учебната база в к.к. Албена под наем при определената в него наемна цена. Инвестициите в базата, извършени от АДФИ след 15.09.2020 г., са създали икономически потенциал за бъдещия наемател, без да са довели до формиране на наемна цена, осигуряваща необходимата норма на възвращаемост на вложените средства и предоставените ресурси от страна на агенцията.

Съгласно одитния доклад, два от критериите за подбор, заложени в обявлението и документацията на стартираната от АДФИ обществената поръчка с предмет „Извършване на ремонтни дейности в къщи № 1, №2 и №3, бивш магазин и склад в почивна база на Агенция за държавна финансова инспекция в курортен комплекс Албена, община Балчик, област Добрич“, би могло да се счетат за немотивирано завишени и необосновано ограничаващи участието на заинтересовани лица в процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Наред с това, в доклада са констатирани пропуски в дейността на комисията, определена от възложителя да разгледа, оцени и класира получените оферти.

Участникът в процедурата е отстранен.

Същевременно участникът, избран за изпълнител на обществената поръчка, не е представил изисканата от комисията справка за декларирания оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката. В одитния доклад е посочено, че за комисията е било налице основание за неговото отстраняване.  Според одиторите става дума за неравноправно третиране на участниците в процедурата при извършената преценка на комисията относно основанията за отстраняване. В крайна сметканНа Агенцията е възложено да заплати разноски в общ размер на 1 850 лева.

Одитният доклад обобщава, че констатираните нарушения са индикатор за недостатъчна ефективност на системата за вътрешен контрол в АДФИ и от страна на ръководството на Агенцията следва да се положат усилия за подобряване на контролната среда, управлението на риска и контролните дейности. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.