Приеха Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г.

Приеха Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г.

Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г. Основните дейности в програмата са насочени към продължаване на информационната кампания по отношение на рак на маточната шийка. 

Друго важно направление в програмата са възможностите за първична профилактика чрез имунизация, която е платена с публични средства. Данните за 2018 г. показват, че заболеваемостта от рак на маточната шийка за България е 28.7 на 100 000 жени, при средна за Европа - 13.4 на 100 000 жени. Според програмата начинът за намаляване ,както на заболеваемостта, така и на смъртността от рак на маточната шийка, е профилактиката. Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка притежават над 90% ефикасност.​ По тази причина се предвижда Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка да бъде продължена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.