Миньорите от „Марица изток“ искат спешна среща с премиера

Миньорите от „Марица изток“ искат спешна среща с премиера

За спешна среща с премиера Бойко Борисов настояват ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в държавното „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево с мотива, че заради неяснотите около Зелената сделка дружеството затъва финансово.

Те са поканили Борисов да участва в насрочения за началото на септември браншови съвет и очакват там той да им даде ясни гаранции, че трите открити рудника ще продължат да бъдат сред стратегическите за националната сигурност обекти.

 От синдикатите коментират, че наместо планираните за т.г. 27,5 млн т въглища се очаква да бъдат добити едва около 20-22 млн т, което ще доведе до истинска криза при реализацията на инвестиционната и ремонтните програми на дружеството.

„Наслушахме се на обещания за „светло бъдеще“ от различни политици, неустановеността в бъдещето ни кара хората да се страхуват, голяма част от нашите членове искат да излязат на ефективен протест…“, заяви лидерът на КНСБ в дружеството Наско Митев. Аналогична е позицията и на колегата му от КТ „Подкрепа“ Бисер Бинев.

Те напомнят, че има решение на народното събрание от началото на годината, което задължава правителството и министерството на енергетиката да гарантират стабилно развитие на дружеството, но в същото време от КЕВР са задали намаляване на енергопроизводството с близо 6 тераватчаса.

За следващата 2021 година пък се очаквало производство от едва 10 тераватчаса, което означава на практика добив  от 15 млн т въглища при записано в концесионния договор 28 млн. т .Това означава по думите на синдикалистите спад с над 25 на сто на въгледобива и минимални печалби за дружеството. Още преди две седмици двата синдиката и изпълнителният директор на „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево са поискали спешен държавногарантиран заем от 50 млн лв или като алтернатива повишаване цената на тон условно гориво от 77 на 86 лв /тон. Отговор обаче нямало и до сега.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.