Миньори и енергетици излизат на митинг в „Марица изток“

Миньори и енергетици излизат на митинг в „Марица изток“

На митинг с искане за яснота по бъдещето на комплекса „Марица изток" и позицията на държавата ни за предстоящата на 3 декември среща в Катовице излизат в сряда миньорите от държавните „Мини Марица изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Очаква се там да дойде министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която да представи намеренията на ведомството в краткосрочен и дългосрочен план за финансовото оздравяване на централата, която е пред колапс заради високите цени на въглеродните  емисиите.

По думите на председателя на Националната федерация на енергетиците при КНСБ Георги Петров дружеството е пред декапитализация, ако не бъде намерен финансов инструмент за спасяването му.

В декларация на синдикатите до председателя на НС Цвета Караянчева и до премиера Бойко Борисов се казва:“Последните опити за спасяването на комплекса „Марица изток“ от дълбокия финансов дефицит те будят доверие-от една страна се предлагат решения, които само ще доведат до прехвърлянето на проблема и  върху стабилни дружества, а от друга се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето.“

Настоява се за краткосрочни мерки за финансова стабилизация , за представянето на нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 година и за поемането на траен ангажимент по създаването на механизъм, чрез който да се компенсират загубите от въглеродните емисии  от които само за т.г. ТЕЦ-2 е затънала с близо 500 млн лв.

Аналогичен митинг  ще се проведе и в София на 29 ноември, той е организиран от КТ „Подкрепа“.

От двата синдиката твърдят, че са постигнали договореност за среща с президента Румен Радев в петък /30 ноември/, на която ще им бъде представена официалната позиция на правителството за срещата в Катовице. Българската делегация там ще бъде водена от държавния глава.

Отсъствието на енергетици от частните ТЕЦ АЕS Контурглобал Марица изток3 от КНСБ обясниха с  дългосрочните договори, които двете топлоцентрали имат с държавата за изкупуване на електроенергията им на цени, компенсиращи въглеродните емисии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.