Минимум три бона чиста заплата за ипотека от 150 хил. евро

Минимум три бона чиста заплата за ипотека от 150 хил. евро

Поне 3000 лева чиста заплата и никакви други кредити не трябва да има човек, за да си позволи да изтегли ипотечен кредит от 150 бона в евро, със срок на изплащане от 25 години. За 200-хиляден заем заплатата отива над 4500 лв. За жилищен кредит от 100 000 евро, чистото възнаграждение, получавано от сключилия договора за ипотеката трябва да е не по-малко от два бона. Това обясни за „Монитор” кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Сключването на ипотека с

по-къс срок на изплащане е винаги при по-изгодни условия.

След като със закон премахнаха таксите за предсрочно погасяване, клиентите на банките започнаха да сключват договори с по-дълъг срок, заради по-малките месечни вноски. Периодично обаче, когато имат възможност от спестени пари, бонуси, получено наследство, те погасяват предсрочно част от сумата. Най-често се прави в края на годината. Обикновено те не искат намаляване на вноската, а скъсяване на времето на договора. Така постепенно те изплащат кредита за 10-12 години или два пъти по-бързо от крайния срок”, казва Тошев.

Експертът цитира случай на клиенти, взели преди 7 години ипотека с почти тройно по-голям срок на погасяване, която вече са изплатили и сега търсят друг кредит, за да си купят втори имот.

„Най-често теглят ипотека хората на възраст между 30 и 40 години.

Следват ги групите от 40 до 55 години и тези от 20 до 30 години. Най-малко се престрашават да теглят, а и по-трудно ги одобряват хората над 55 години. Повечето получатели на ипотеки успяват по-рано да си изплатят ипотечните кредити. Над от половината клиенти в големите градове го правят почти безпроблемно. Най-често това се случва при хората между 30 и 40-годишна възраст, които са и най-активните на пазара на жилищните заеми”, смята още Тошев.

По информация от един от сайтовете за кредитни съвети в момента месечната вноска за изплащане на 25-годишен ипотечен заем от 300 000 лв. със срок на погасяване 25 години е минимум около 1400 лв. Общата внесена сума изплатена банката по лихви и главницата за периода е над 409 100 кинта. Като най-ниският годишен процент на разходите (ГПР) в момента се предлага от една от банките е 2,65%. Въпросният трезор поставя

и условия за отпускането на ипотеката.

Едното от най-важните е заплатата на кредитополучателя да се превежда по сметка в съответната банка, а другото - осигурителният доход да е над 1500 лв.

Най-високо ГПР от почти 7% предлага друга банка, като и тук има условие кандидатът за жилищен кредит да се осигурява на поне 1400 лв. Месечната вноска е 1923,75 лв., а изцяло изплатената сума за ипотечен заем от 300 000 лв. излиза над 627 500 кинта за периода за изплащане обхващащ четвърт век.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.