Минимум по една проба да се взема от биокултура, като не се предвижда вземане на проби от всички ниви обработвани от биоземеделеца. Това е записано в предложени промени на наредба, касаеща дейността на биопрозводителите със на срок на общественото обсъждане до 18 април.

Относно един от поводите за протеста, провел се днес пред земеделското министерство, за нелицензираните фирми за контрол, което поставя в риск дейността на биопроизводителите, министър Румен Порожанов поясни, че, фирмата е


имала 18 документални нередности


и не ги е отстранила в указаните срокове.

„В случая с „Кю сертификейшън“ има отказ от издаване на ново разрешително на контролираща фирма, която трябва да следи биопроизводителите. „Не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация“, категоричен бе Порожанов. Министърът поясни, че контролиращите лица са били 17, като един от тях се е отказал сам през миналата година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима от тях са получили удължаване с 6 месеца, а на две от контролиращите лица, сред които е и „Кю сертификейшън”, е постановен отказ.

Биопроиизводителите от своя страна са възмутени още, че са принуждавани в едномесечен срок да сменят опаковката на биопродуктите, което те преценяват като репресивна мярка от страна на земеделското министерство. В тази връзка Порожанов поясни, че е задължение на контролиращата фирма да предупреди месец по-рано операторите, за които отговаря, че ще й изтече лиценза. „За това намерихме юридическо основание за тези оператори, контролирани от въпросната фирма да


удължим до края на април сроковете за представяне


на договори с контролиращо лице“, поясни земеделският министър.

В последните 6 месеца се е получил обрат в политиката на земеделското министерство, твърдят протестиращите биопроизводители и е започнало изключително рестриктивно отношение. Приетата нормативна база поставя в риск всеки биоземеделец, като са посочени 59 възможни причини, заради които всеки може да загуби директно сертификата си. Приеха се и правила фермерите сами да плащат проби и анализи, каквито не се изискват никъде по света. За това много млади биоземеделци били на път да се откажат. Екопроизводителите поискаха независима експертиза от ЕС. „В Белгия само за 5 нарушения е предвидено отнемане на сертификата, а у нас дори за документални неточности, които могат да се отстранят в кратки срокове“, каза Веселина Ралчева, от УС на Българската асоциация „Биопродукти“ по време на протеста под прозорците на земеделското министерство, който след това продължи с шествие към министерския съвет.

В тази връзка Михаил Карабельов експерт от МЗХГ поясни, че напр. няма да се отнема сертификат, когато замърсяването на биокултурите е от външен източник, а не от действие на биофермера.

Протестиращите подчертаха още, че на биопроизводителите винаги накрая се изплащат субсидиите и това става през май или юни.

Към момента


България няма спрени средства за биологично производство


по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., сочат данни на МЗХГ. Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева , той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. „Имаше искания отново да се отворят допълни приеми, защото броят на биопроизводителите нарасна значително. Към момента общият им брой е около 6500, а тези които заявяват плащания в ДФЗ са близо 4000“, каза министърът на земеделието и добави, че за миналата лимитът по под мярката за биопроизводството е надхвърлен с над 20 милиона.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

В личните стопанства на физически лица ще могат да се гледат до 3 прасета, различни от свине майки и некастрирани нерези, 2 едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, 50 възрастни птици независимо от вида и 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новите изисквания за по-висока биосигурност на такива обекти.

4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. През 2019 г. в направлението беше разпределен ресурс от 3,6 млн. лв. За настоящата бюджетът е увеличен на 18,6 млн. лв., съобщи ДФЗ.

В Берлин министър Танева обсъжда ваксина срещу АЧС

Земеделският министър Десислава Танева ще обсъди възможността за създаване на ваксина срещу африканската чума по свинете (АЧС) със свои колеги от Германия, Австралия, САЩ, Корея и Китай на Международното изложение „Зелена седмица“ 2020 в Берлин, съобщи БТА.