Минимум 100 точки на теста, за да станеш чиновник

Минимум 100 точки на теста, за да станеш чиновник

Квесторите доказват лоялност и липса на конфликт на интереси. Кандидатите с дислексия с 20% повече време за задачите

Минимум 100 точки на теста трябва да е изкарал всеки кандидат за чиновник, за да влезе в държавната администрация. Това става ясно от наредбата за конкурсите и подбора при мобилност на държавните служители.

Още през 2015 година бяха въведени два етапа на подбор за бъдещите чиновници – централизиран тест, който е задължителен за всички, и отделно препитване и интервю в съответното ведомство за успешно преминалите. Преди две години въвеждането на двете цедки за желаещите да работят в администрацията беше отложено за октомври 2019-а. През това време бяха пускани няколко обществени поръчки – как да изглеждат самите тестове, какви точно компетенции да проверяват, самото им изработване.

Сега с наредбата се създава самият ред за провеждането на тестовете и вторият етап на подбор за пост в администрацията. Самите тестове ще се провеждат от Института за публична администрация (ИПА), ще са в три модула, а


времето за решаване ще е точно два часа

Нивото на трудност на задачите в модулите пък е съобразено с групата длъжности, за които се кандидатства – за експерти или за висши служители. Първо се проверява общата им компетентност, после какви познания имат в административната уредба, а накрая и компютърните им познания. Сега от наредбата става ясно, че кандидатите с дислексия ще имат 20% повече време, за да се справят с решаването на задачите. Те обаче трябва да докажат с медицински документ, че имат подобно състояние. Квесторите пък задължително трябва да са минали тест за лоялност – т.нар. тест за интегритет. Преди всяко препитване те ще трябва да попълват декларация за липса на конфликт на интереси с някои от кандидатите. Освен служители на ИПА те могат да бъдат и външни лица, с които институтът е сключил договор. В залите, където ще се провеждат централизираните тестове,


може да има и камери

е записано в наредбата. Всички, които са минали успешно теста, отиват на второ препитване в съответното ведомство. Там в зависимост от длъжността, за която се кандидатства, може отново да държат тест, писмена разработка или предлагане на концепция, като последните две работи ще се проверяват от изпитна комисия, а оценките ще са по 5-степенна скала. Следващата стъпка е интервю, но до него стигат само онези кандидати, които на писмената си работа имат поне резултат 4.


12 000 свободни места в администрацията


Близо 12 000 са свободните щатни бройки в администрацията, като близо 5000 от тях са останали незаети повече от 6 месеца, показват данните в доклада за състоянието на администрацията за 2018-а. Реално чиновниците са малко над 130 000, като по-голямата част от тях са в централната администрация – министерства, агенции и др. Общинските и областните чиновници са малко над 35 000. Най-високата заплата в администрацията е 4320 лева и тя е за директор на дирекция. Mинимaлнo възнaгpaждeниe oт 460 лeвa мoже дa пoлyчaвaт cпeциaлиcтитe, глaвнитe cпeциaлиcти, cтapшитe cпeциaлиcти, тexничecĸитe cътpyдници, изпълнитeлитe, млaдшитe eĸcпepти и финaнcoвитe ĸoнтpoльopи. Oт oбoбщeнитe дaнни cтaвa яcнo, чe 7278 cлyжитeли в дъpжaвнaтa aдминиcтpaция пoлyчaвaт оcнoвнa мeceчнa зaплaтa дo 550 лeвa.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.