Минимум 1 300 лв. заплата за асистентите в университетите

Минимум 1 300 лв. заплата за асистентите в университетите

1300 лв. ще бъде минималната месечна работна заплата за асистентите в държавните висши училища от 1 януари следващата година, реши правителството.

Сумата е заложена и в споразумението между образователното министерство с ръководителите на Съвета на ректорите на висшите училища, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ и синдикат „Висше образование“ – КТ „Подкрепа“. Там са фиксирани заплатите на останали длъжности - „главен асистент“ ще взема 1400 лв, „доцент“ - 1500 лв, „професор“ - 1600. С определянето на минималния размер на възнаграждението се цели да бъдат привлечени повече висококвалифицирани и мотивирани млади преподаватели. Едновременно с това ще се осигури съчетание на качественото обучение с личностно удовлетворение от преподаването и от възможностите за академично израстване.

За определяне на размера са проведени редица консултации между Министерството на образованието и науката, Съвета на ректорите, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и Синдикат „Висше образование“ при КТ „Подкрепа“. Партньорите се обединиха около виждането, че заплатите на младите преподаватели не трябва да изостават от тези на учителите в средните училища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.