Минималното обезщетение за безработица се увеличи с 3 лева

Минималното обезщетение за безработица се увеличи с 3 лева

Минималното обезщетение за безработица бе увеличено. Вместо 9 лв., безработните вече ще получават минимално дневно обезщетение в размер от 12 лв. или с 3 лв. повече. Това стана след приети на второ четене от бюджетна комисия към НС промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Идеята е увеличението да стане валидно от 1 октомври 2020 г., като действието на мярката ще продължи до края на декември 2020 г. Дневният максимален размер на обезщетението пък ще бъде 74.29 лв. през тази година. В мотивите в проектозакона е записано, че увеличението на компенсацията ще засегне между 30 000 и 33 000 лица на месец само за периода 1 октомври-31 декември 2020 г. От БСП направиха предложение сумата да се качи не на 12 лв., а на 17 лв.

Една от причините за това е пандемията, която доведе до ръст в безработицата, като по последни данни безработните са със 100 000 души повече. “Правите предложение за 12 лв., което в мотивите няма механизъм защо да е 12 лв. Картинката за последните години бе, че има голямо търсене на работна ръка, такава беше картинката и в началото на 2020 г., в момента тя е различна”, каза Надя Клисурска от БСП. Текстовете на левицата обаче не бяха подкрепени нито от социалното министерство, нито от депутатите. “Предложението представлява временна мярка до края на годината, заради кризата и е съобразено с наличните средства във фонд “Безработица”, обясни зам.-социалният министър Зорница Русинова.

По предложение на председателката на ресорната комисия Менда Стоянова чрез ДОО се направиха изменения и в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО). Така крайните потребители на горива, като мандри, използващи гориво за производство, различно от моторно гориво и такова за отопление, ще имат време до края на годината да инсталират средства за измерване и контрол в своите складове. Причина за удължения срок, който иначе изтича през септември, е пандемията.

Освен това, днес депутатите приеха и промени по парите на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Идеята е до 75 млн. лв. от неусвоените средства от здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ да се използват, за да се покрият тези незаплатени дейности за годините 2015 и 2016 г. Това ще важи за тези лечебни заведения, които имат договор с НЗОК. Стойността незаплатени дейности за конкретните години ще се установяват чрез проверки от НЗОК или РЗОК. Предстои измененията и по двата закона да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала утре.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.