Минималната заплата става 710 лева, пенсиите - 430 или 490 лева (ОБЗОР)

В бюджета за 2022 г.

Минималната заплата става 710 лева, пенсиите - 430 или 490 лева (ОБЗОР)

Детските надбавки скачат с 20%, втората година майчинство - 650 лв.

Минималната заплата да бъде увеличена от 650 на 710 лева. Това предлагат от служебния кабинет в бюджета за 2022 година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев след заседанието на кабинета.

Той поясни, че си е направил труда да провери колко българи са на минимална заплата - точно 750 000 души. Министърът поясни, че са стартирали бюджетната процедура за догодина, а като служебен кабинет имат за цел да държат нещата под контрол и да осигурят приемственост за бъдещото редовно правителство.

Поясни, че в бюджетната рамка не са предвиждали структурни промени орязване на кадри или друго. Предлагат просто една социална защита на населението предвид факта, че икономиката не пострада толкова много. По думите му напоследък много се говори за инфлация, която се засилила, но все още е в допустимите граници. Според него 650 лева е недостатъчно за издръжката на едно домакинство. Затова предлагат увеличение на минималната заплата на 710 лева. Той поясни, че на преговорите за кабинет партиите се обединили около аналогична цифра - 700 лева, но те предлагат малко повече.

Предлагат и увеличение на детските надбавки и прага за получаването им  - т.е. такива може да вземе всеки, който има заплата до 510 лева. Така детските надбавки скачат с около 20%. За едно дете ще се взимат 50 вместо досегашните 40 лева. За две деца увеличението ще е от 90 на 110 лева. Това по думите му ще засегне 120 000 деца  у нас.

Увеличават и майчинските през втората година от 380 на 650 лева. Относно пенсиите Белчев увери, че ще предложат доходите да бъдат запазени поне на досегашните нива, което е средно увеличение с 84 лева на човек. Така от думите му се разбра, че минималната пенсия от 1 януари трябва да стане 490 лв. Това обаче става възможно, като към предвидената от средата на декември минимална пенсия от 370 лева се остави добавката от 120 лв., която да важи поне още 6 месеца. От думите на Белчев се разбра, че планират да запазят всички антиковид мерки за поне 6 месеца. "Каквото и да струва, твърдото решение е доходите на пенсионерите да не намаляват", каза министърът.

По-късно през деня обаче се оказа, че министърът се е объркал и от финансовото министерство изпратиха уточнение - минималната пенсия по принцип догодина е 370 лева и ще се осъвремени по швейцарското правило от 1 юли, но служебното правителство предвижда добавки към пенсиите в размер на 60 лв. на месец за периода януари - юни 2022 г. Така практически от 1 януари минималната пенсия с добавката би станала 430 лв.

 Той даде да се разбере, че няма да се бавят с бюджета, а неговият базов сценарий вече е подготвен. Тази седмица върви неговото съгласуване и междуведомствена процедура за изчисление на приходите и разходите, която трябва да приключи в петък. Така в понеделник започва неговото разписване, което ще отнеме една седмица. По-следващия понеделник стартира обсъждането във всички бюджетни структури, в това число и общините. На 16 декември той ще бъде обсъден със социалните партньори в Тристранката, а на 17 декември ще бъде внесен за разглеждане в МС. "Трябва да изпълним закона и да предпазим държавата от някои рискове", заяви Белчев и даде да се разбере, че няма да се съобразят с идеята на някои от партиите и в частност на Асен Василев той да бъде приет едва до края на януари. "Много е важно партиите да се обединят около това, че бюджет трябва да има в рамките на тази година", каза той и ги призова да направят разговори и компромиси. По думите му винаги може да има реформи, които да предизвикат актуализация.

 

11,5 млн. лв. допълнително за съдебната власт - 3,7 млн. лв. - за затворите и арестите

Кабинетът одобри допълнителни трансфери в размер на 11, 5 млн. лева по бюджета на съдебната власт, с които са се покрие неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за 2021 г.  Съгласно Закона за съдебната власт неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за съответната година е за сметка на неизползвани наличности от предходната година и допълнителна субсидия от централния бюджет. МС одобри допълнителни разходи за политика в областта на изпълнение на наказанията. Така 3,756 млн. лева ще отидат за разходи за персонал в затворите и арестите.  След извършен в правосъдното министерство анализ на изпълнението на бюджета се установи, че се очаква недостиг  по тези пера.  Тези средства ще бъдат осигурени за сметка на намаление на планираните разходи за персонал по бюджетните програми „Правна рамка за функционирането на съдебната власт“, „Регистри“ и „Охрана на съдебната власт“ в рамките на „Политиката в областта на правосъдието“ и на планираните разходи за персонал по бюджетна програма „Администрация“.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.