Минималната заплата ни стига за 2900 киловата ток

Минималната заплата ни стига за 2900 киловата ток

В ЕС само в Латвия си позволяват по-малко

С минималната заплата от 560 лв. в момента можем да платим около 2900 киловатчаса ток по цена за битови абонати, изчисли „Монитор”.

В Германия, където ползват най-скъпия ток за домакинствата на цена около 30 евроцента на киловатчас, най-ниската месечна ставка е 1557 евро и с тези пари германците могат да си позволят към 4700 квтч. Същото количество битов ток могат да купят с минималната си заплата от 887 евро в Словения.

В друга бивша соцстрана – Унгария, най-ниското месечно възнаграждение е 464 евро, но то


стига за около 3570 квтч битов ток


- или с около една пета повече, отколкото у нас. В съседна Словакия дъното на заплащането е на ниво 520 евро и те стигат за около 3250 квтч електроенергия. По аналогичен начин стоят нещата и в Чехия.

Към 3620 киловатчаса битов ток могат да купят хърватите с минималната си заплата от 506 евро. В Литва пък срещу 555-те евро могат да се изгорят около 4625 квтч, но в съседната Полша за 523 евро количеството е доста по-малко - към 3270 квтч. В друга балтийска бивша съветска република – Естония, най-ниската месечна ставка е 540 евро и те стигат за около 4160 квтч битов ток. В съседната й Латвия обаче нещата с тока са по-зле от нас. С минималната заплата от 430 евро латвийците могат да платят само около 2530 квтч или по-малко дори от нас. На българския хал пък са в Португалия. Там заплатата им от 700 евро стига само за 2916 квтч. Не бива да забравяме обаче, че в почти цяла Европа домакинствата много повече използват природен газ за отопление, готвене и подгряване на вода.

Румънците с минималното си месечно възнаграждение от 446 евро могат да покрият стойността на около 3150 квтч битов ток. В друга наша съседка - Гърция, минималната заплата от 684 евро стига за консумация на около 3100 киловатчаса.

В други страни от ЕС, където и най-ниските ставки са много по-високи, нещата


стоят по различен начин


Във Великобритания с минималната заплата от 1453 евро може да се платят 7265 киловатчаса. Въпросното количество е двойно по-голямо от средногодишното потребление на едно домакинство на Острова.

Във Франция 1521 евро е най-ниската ставка и сумата стига за малко над 8000 киловатчаса битов ток, или почти 3 пъти повече, отколкото в България. Малко по-зле са нещата в Испания, където срещу 1050 евро минимална заплата е възможно да се плати фактура за ток за изхарчени около 4375 киловатчаса.

Преди време изследване на OpenExp ни постави

сред най-засегнатите страни от енергийна бедност


в Европа. Компания ни правят още Унгария, Словакия, Латвия и Португалия. С най-добри показатели са Швеция, Финландия, Дания, Австрия и Люксембург. Франция е на 10-о място, точно зад Германия. С най-лоши показатели е България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.